Hopp til innhold

Miljødirektoratet: – Ulovlig, men ikke straffbart

Å dumpe lusevann fra brønnbåter er ulovlig, men ikke straffbart. Kritikerne mener Miljødirektoratet finner smutthull i lovverket for å ikke gjøre noe som helst med saken. Nå skal en politiadvokat vurdere lovverket.

M/S "Ro Master"

M/S 'Ro Master' er en av brønnbåtene som rederiet Rostein eier.

Foto: Rostein AS

Amund Sand

Politiadvokat Amund Sand synes saken er vanskelig, og vil bruke god tid på å vurdere veien videre.

Foto: Jørgen Pettersen/NRK

Det hele startet med at rekefisker Tor Inge Larsen, sammen med Roald Dahl, valgte å anmelde både Marine Harvest og brønnbåtrederiet Rostein for ulovlig dumping av lusevann.

Nå ligger anmeldelsen hos politiadvokat i Nord-Trøndelag, Amund Sand. Han ble bedt om en lovvurdering etter at Rostein ble anmeldt for å ha brutt forurensningsloven.

– Ulovlig, men ikke straffbart

Sand tolker ei høringsuttalelse fra Miljødirektoratet slik at dumping av lusevann, som inneholder hydrogenperoksid, er ulovlig, men ikke straffbart.

Så dersom han skal følge direktoratets anbefalinger, vil saken mest sannsynlig bli henlagt.

– Slik Miljødirektoratet formulerer seg, så er det gode grunner for å anse dette som ulovlig dumping. Men man har ikke et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for å si at det også er straffbart, sier Amund Sand til NRK.

– Må stramme inn reglene

Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør, tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet

Bjørn Bjørnstad er avdelingsdirektør ved tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Anmeldelsen kom fordi brønnbåtene dumpet avlusningsvann uten egen konsesjon. Dermed kunne det bety at store deler av brønnbåtnæringen hadde brutt loven de siste fem årene.

Nå konkluderer Miljødirektoratet med at det er ulovlig dumping, men uten straffansvar. Avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad forklarer hvordan de vurderer situasjonen.

– Når vi gjør en vurdering av dette, er det risiko for helse og miljø som gjelder. Tidligere har vi vurdert bruk av brønnbåt og utslipp av farlige stoffer som lite problematisk, og derfor har vi ikke krevd utslippstillatelse. De siste par årene ser vi en dramatisk økning i bruk av brønnbåt og økte utslipp, så nå er det på tide å stramme inn reglene, sier Bjørnstad.

Kan få store konsekvenser for næringa

Roald Dahl Jr. var en av dem som anmeldte brønnbåtrederiet. Han er forbauset over de vurderingene som direktoratet gjør.

Dahl henviser til at det er lite forskning på dumping av hydrogenperoksid, men at flere nye rapporter påviser alvorlige konsekvenser for reker og sjøliv.

– Det er opp til påtalemyndigheten å ta stilling til om det har foregått noe ulovlig her eller ikke, men jeg synes det er ganske spesielt at man skal lene seg på en uttalelse fra Miljødirektoratet, som har vært klar over at det foregår ulovlig dumping uten å foreta seg noe som helst, sier han.

Nå ligger anmeldelsen på bordet hos politiadvokat Sand, og han innrømmer at ei vurdering av denne saken er langt fra enkel.

– Jeg må nesten fordøye- og tenke grundig gjennom dette. Det er en sak av nasjonal betydning, om man er under den oppfatning at dette er ulovlig og straffbart. Det kan bety store endringer for oppdrettsbransjen, sier politiadvokaten.