Hopp til innhold

Mener Sector Alarm kveler fagforeningene

Onsdag demonstrerte et femtitalls elektrikere foran lokalene til Sector Alarm i Trondheim. Fagforeningene mener bedriften bevisst skviser ut ansatte som organiserer seg og krever tariffavtale.

Fagbevegelsen står i ring utenfor Sector Alarm

Fagbevegelsen demonstrerte utenfor Sector Alarm sine lokaler i Trondheim.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Elektrikernes fagforening og LO i Trøndelag mener Sector Alarm presser ut ansatte som organiserer seg og krever tarifflønn. Fagforeningene mener Harald Hegland, som har jobbet i Sector Alarm i tre år, blir truet med oppsigelse fordi han ble tillitsvalgt.

Sector Alarm avviser alle påstandene fra fagforeningen.

Suspendert

– To uker etter at bedriften ble varslet om at Hegland ble tillitsvalgt for montørene, ble han suspendert fra jobben mens de vurderer hvordan han skal bli sagt opp, sier leder i Elektrikernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, til NRK.

Garberg sier Sector Alarm beskylder Hegland for å komme noen minutter for sent til kunder og for ha glemt å oppdatere datasystemet med riktig status for det oppdraget han var ute på.

Driftsdirektør i Sector Alarm, Fredrik Fløysand vil ikke kommentere fagforeningens påstander rundt suspensjonen av Hegland.

– Dette er en pågående personalsak som vi ikke kan kommentere i media, sier Fløysand til NRK.

– Skyr ingen midler

Fagforeningene hevder at Sector Alarm har en lang historie bak seg som motstandere av at ansatte organiserer seg.

– Harald er ikke den første tillitsvalgte som har blitt trakassert, oppsagt eller presset ut. De siste årene har dette skjedd med flere av Haralds kollegaer. Sector Alarm skyr ingen midler dersom du organiserer deg og vurderer å kreve tariffavtale, sier Garberg.

Fløysand stiller seg fullstendig uforstående til påstandene fra fagforeningene.

– Vi stiller oss positive til at de ansatte organiserer seg i fagforeninger og vi har mange ansatte som er organisert, sier Fløysand til NRK.

Tariffavtale i Stavanger

Fløysand bekrefter at det er kun ansatte i Rogaland som har tariffavtale og sier mellom 20 og 30 prosent av de ansatte på landsbasis er organisert. Han forteller at de ikke har tariffavtaler, men opererer med en «husavtale» som er en kollektiv avtale med alle montørene i selskapet og at denne avtalen er mer lønnsom for de ansatte.

Fagforeningene er ikke enig i dette og sier dere ikke betaler overtid, helgetillegg og ulempetillegg?

– Vi følger norsk lov, hevder Fløysand overfor NRK.

Etter møtet onsdag, ble suspensjonen av Harald Hegland trukket tilbake. Spørsmålet rundt oppsigelse er ikke avklart.