Hopp til innhold

Marthe utførte førstehjelp på sin gravide mor: – Unge må lære mer om livredning

Marthe Hellum (17) var bare syv år da hun utførte førstehjelp på den gravide moren. Nå oppfordrer hun unge til å lære mer om livredning.

reddet mamma

17 år gamle Marthe Hellum fra Trondheim utførte førstehjelp på sin gravide mor. Det kan ha reddet livet hennes.

Foto: mette vollan / nrk

– Når mamma er gravid, blir hun veldig svimmel på grunn av lavt blodtrykk. Det hadde søsteren min og jeg blitt fortalt, og vi ble lært opp til at vi skulle passe på henne når hun ble svimmel, sier Hellum.

En sommerkveld i 2008 var Marthe og søsteren i andre etasje og lekte. Plutselig hørte de et kraftig smell i underetasjen.

– Mamma lå bevisstløs på gulvet. Hun hadde falt ned trappen og slått hodet i en kommode, sier Hellum, som ikke hadde pappa hjemme på det tidspunktet.

reddet søster

Moren til Marthe var gravid med Emma (t.v.) da hun datt ned trappen og slo hodet. : – Jeg er veldig glad for at søstrene mine ga mamma førstehjelp, for det kan være at jeg ikke hadde vært her i dag om de ikke hadde hjulpet til, sier Emma Hellum (10).

Foto: mette vollan / nrk

Marthe og søsteren ble sjokkert da moren ikke pustet normalt, men de visste hva de skulle gjøre.

– Foreldrene våre lærte oss førstehjelp da vi var veldig små, og vi har hatt flere øvelser med dukker hjemme. Vi la mamma i stabilt sideleie og ga henne frie luftveier. Så kontaktet vi pappa som ringte 113.

Ambulansepersonell kom raskt til stedet. Moren ble tatt med til sykehuset der hun lå i to dager før hun kunne komme hjem.

Jeg er takknemlig og stolt over at de på egen hånd klarte å hjelpe meg.

Cathrine Bang Hellum

Tør ikke utføre førstehjelp

Nye tall som Respons Analyse har hentet inn på vegne av Røde Kors viser at snaut fire av ti unge mellom 16 og 24 år tør gi førstehjelp i livstruende situasjoner, og omtrent like få kan nødnummeret 113.

Av dem som svarer at de ikke tør å gi førstehjelp, er 77 prosent redde for å gjøre feil, og halvparten oppgir at de er usikre på hva de skal gjøre.

– Det er bekymringsverdig at så mange unge ikke vet hva de skal gjøre, mener Hellum.

røde kors

Marita Hoel Fossen, daglig leder for Daglig leder for Sør- og Nord-Trøndelag Røde Kors, mener hele Norges befolkning må kunne nødnummeret.

Foto: røde kors

Daglig leder for Sør- og Nord-Trøndelag Røde Kors, Marita Hoel Fossen, er sjokkert over at så mange unge ikke har kunnskap om livredding, og håper på endring.

– Kunnskap om 113 er et spørsmål om liv og død. Vi må også se på og styrke førstehjelps- opplæringen som tilbys i barnehager, på skolen og på arbeidsplasser, sier Fossen.

– Takknemlig og stolt

Moren til Marthe, Cathrine Bang Hellum, er glad den dag i dag for at hun og mannen lærte opp barna i så tidlig alder.

ble reddet

Mor til Marthe, Cathrine Bang Hellum, er stolt over døtrene sine.

Foto: Cathrine Bang Hellum

– Det handler om å føre lærdom inn i leken. Barna våre lærte seg nødnumrene gjennom en sang, og vi har dukker hjemme som vi sammen tok førstehjelp på, sier hun.

– Jeg er veldig glad for at vi lærte barna førstehjelp. Men jeg er også takknemlig og stolt over at de på egen hånd klarte å hjelpe meg. For det kunne endt veldig mye verre, sier Hellum.

Unge er mest utsatt

Undersøkelsen til Røde Kors viser at unge oftere kommer utfor situasjoner hvor de gir førstehjelp til personer med kritisk skade enn resten av befolkningen.

I tillegg vil unge i mindre grad enn resten av befolkningen prioritere å ta førstehjelpskurs dersom de fikk tilbud om det.

Røde Kors anbefaler at man tar kurs og oppdaterer førstehjelpskunnskapene sine hvert tredje år. I anledning den internasjonale Røde Kors-dagen neste uke, 8. mai, ber Fossen alle, og spesielt unge, om å lære seg førstehjelp.

– Den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noe, og kan du ikke førstehjelp så hjelper de deg om du ringer nødnummeret. Men da må du kunne nødnummeret, sier Fossen.