Latsabbens mareritt

Et nytt datasystem avslører hvem som springer mest og best på fotballbanen.

Sporingssystem
Foto: NRK

Onsdagens oppgjør mellom Rosenborg og Brann ble fulgt tettere enn en vanlig fotballkamp, flere av spillerne hadde nemlig elektroniske brikker sydd inn i drakten.

- Brikkene sender ut et signal som fanges opp og posisjoneres, da får man et bilde som viser hvor de ulike spillerne er på banen. I tillegg lagres dataene i en base, forteller Ole Andreas Tovmark, systemutvikler i ZXY Sports Tracking.

Samler info

Systemet kan gi informasjon om løpslengder, hastigheter, posisjoner og akselerasjon i ulike retninger. Tovmark mener det kan brukes på forskjellige måter.

- Trenerne kan bruke systemet for å se på formasjoner og den type ting. Det kan også levere informasjon som kan brukes til å øke underholdningsverdien i tv-overføringen fra kampene , sier Ole Andreas Tovmark.

Analyseverktøy

Tidligere RBK-trener Knut Tørum er daglig leder i selskapet.

- Det viktigste er å fore det sportslige apparatet med data om prestasjonene på banen. Vi kan studere samspill, spillestil og gode eller dårlig valg, sier Tørum.

Hvis alt går som man ønsker er produktet på markedet før sesongstart neste år.

- Per i dag viser vi løpslengder og litt fart. Men hvis vi kan ta ut intensiteten og kraften i løpene kan vi si noe om hvor mange som har vært oppe i harde løp. Og kombinert med video kan du vise de som løper både riktig og bra, sier Knut Tørum, daglig leder i ZXY Sports Tracking.