Når May Britt og Edward Moser mottar Nobelprisen i medisin på onsdag feirer hele NTNU med kake. Og det skal en del kakestykker til for å mette hele NTNU.
Holm bakeri i Stjørdal har fått oppgaven med å lage kakene. Bakeriet skal lage kaker som tilsvarer 15 000 kakestykker.
– Vi er i full gang med 250 store kaker. Hver kake tilsvarer rundt 65 kakestykker. Vi har hatt en veldig travel start på uken, sier Asbjørn Sæther ved Holm konditori.
Han nevner at det i sammenheng med slike store bestillinger ikke er uvanlig med etterbestilling nærmest på overtid. Men også det takler de ved bakeriet.
To travle dager
Konditoriet bruker to hele arbeidsdager på de 250 kakene. Mandag laget de ferdig bunnene og bygde opp kakene med krem. Tirsdag ble brukt til pynting og onsdag skal de kjøres ut.
– Vi baker 250 rektangulære kaker som deretter deles opp i stykker. Disse marsipankakene preges da av et bilde av Alfred Nobel. Vi har liggende et bilde av han, så dette skal gå meget bra, sier en travel Sæther ved bakeriet på Sutterøy.
– Prøvesmakingen er allerede gjort og kakene er kvalitetssikret., fortsetter han.
Glatte veier
Kakene er hele når de fraktes og skjæres deretter opp i stykker på NTNU. De fraktes på paller, så det må utvises en viss forsiktighet.
– De skal fraktes ut på onsdag morgen og transporten må kjøre veldig forsiktig. Vi vil helst ikke tenke så mye på at det er glatt på veiene, sier Sæther
Økologiske kaker
– Vi har fast levering av brødvarer til NTNU, og de skal ha alt økologisk. Også marsipankakene, så da tar vi økologisk fløte fra meieriet på Røros, sier Sæther.
Han nevner at det i sammenheng med slike store bestillinger ikke er uvanlig med etterbestilling nærmest på overtid.
– Hva betyr en slik bestilling for bakeriet?
– Det betyr at vi omtrent dobler en ukes omsetning, sier Sæther.