Lærer bort historien om trønderrocken

Nå får trønderske skoleelever lære mer om trønderrockens historie. I flere måneder har duoen Thomas Brøndbo og Martin Hågensen besøkt ungdomsskoler i distriktet, og både fortalt, sunget og spilt.

Trønderrock foredrag

Martin Hågensen og Thomas Brøndbo har besøkt mange skoler i Trøndelag. Her fra et besøk på Rørvik ungdomsskole i forrige uke.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Trønderrock foredrag

Martin Hågensen og Thomas Brøndbo håper å holde flere foredrag om trønderrocken i Trøndelag.

Begrepet trønderrock oppstod på 1970-tallet og det var spesielt Namsos-gruppa Prudence med Åge Aleksandersen i spissen som satte musikk fra regionen på norgeskartet.

Prudence og D.D.E.

Nå får skoleelevene lære mer om trelastbyen Namsos, krig, uroligheter, rockeopprør, Prudence og D.D.E.

– Dette er en av de viktigste historiene i Namsos og i Namdalen, og den er også knyttet til så mye annen historie. For musikken har jo aldri bare forholdt seg til seg selv. Den har vært et speilbilde av det som har skjedd både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Martin Hågensen.

  • HØR RADIOSAKEN:

Hågensen mener det ligger mye samfunnsfag, historie og til og med engelskkunnskap i en time med trønderrock.

Flere foredrag

Så langt har Brøndbo og Hågensen reist rundt og holdt 25 foredrag på skoler over hele nordfylket. Nå planlegges det skolebesøk også lenger sør i Trøndelag.

– Dette er både artig og lærerikt. Jeg synger fine sanger som kan knyttes til Martins foredrag, og dette er jo kulturarven vår som må bringes videre. Jeg er jo selv en del av trønderrocken, så det ligger i hjertene våre, sier musiker Thomas Brøndbo.

Åge Aleksandersen og Per-Erik Wallum i Prudence.

Åge Aleksandersen og Per Erik Wallum var sentrale medlemmer i Prudence på 1970-tallet.