Hopp til innhold

Kunstner frastjålet 700 kilo treverk

Billedhugger Erlend Leirdal er fortvilet etter at tyver har stjålet deler til to skulpturer, som skulle inngå i en ny utstilling.

Skulpturtyveri fra Erlend Leirdal

Den anerkjente kunstneren hadde jobbet med treverket i flere uker.

Foto: Erlend Leirdal

Skulpturtyveri Erlend Leirdal

Den eller de som tok elementene kan ikke ha unngått å se at det var jobbet mye med dem, sier Erlend Leirdal.

Foto: Erlend Leirdal
Kunstner Erlend Leirdal

Erlend Leirdal var en av 13 norske kunstnere som tidligere i år fikk et tiårig arbeidsstipend fra Kulturrådet.

Foto: Merete Kildahl / NRK

– Skulpturen skulle hete "Hildring", sier kunsteren, og ler oppgitt over koblingen til en luftspeiling.

Treelementene lå utenfor verkstedet til Stiklestad nasjonale kultursenter i Verdal, og har forsvunnet mellom mandag og fredag denne uka. Det er snakk om opp mot to kubikkmeter tømmer. Rektangulære, tilskårne klosser av poppel fra Olavshaugen på Stiklestad, som skulle settes sammen til to skulpturer.

– Jeg ble bare helt satt ut. Helt lam, sier billedhuggeren om øyeblikket da han oppdaget tyveriet på fredag ved 13-tiden.

Utstilling henger i en tynn tråd

Kunstneren kunne ikke forestille seg at noen kunne ta de bearbeidede treemnene. Treverket egner seg ikke som ved og utendørs råtner det fort opp.

– Men til mitt formål er det glimrende. Det er lett å forme, forklarer han.

I november skal Leirdal ha utstilling ved Trøndelag senter for samtidskunst. Nå henger hele prosjektet i en tynn tråd og kunstneren anslår et potensielt økonomisk tap på 600 000 kroner.

Du velger et konsept. Du velger en vei å gå. Den ene skulpturen har med den andre å gjøre. Den helheten er bygd opp rundt at de kommer fra Olavshaugen, sier billedhuggeren.

Venter med å anmelde

Etter å ha mistet materialet til to av fem skulpturer innrømmer Leirdal at han må i tenkeboksen for å klare å berge utstillingen om kort tid. Tyveriet er slått stort opp i trønderske aviser lørdag, og det har ikke manglet på telefoner med tilbud om nytt treverk.

– Kunst er jo egentlig en påminnelse til menneskene om at vi kan og skal improvisere, sier han. Nå skal han sjekke nærmere et tilbud om poppel fra Inderøy.

Enn så lenge har ikke Leirdal politianmeldt tyveriet. Han har fortsatt et håp om at de som står bak kjører treverket tilbake.

– Alternativet er jo å kjøre det på søppelfyllinga eller hive det i skogen, mener kunstneren.

For noen dager siden fikk han Kulturrådets arbeidsstipend i ti år framover. Men hva driver egentlig Erlend Leirdal med? Han er vår fredagsgjest!