Hopp til innhold

Smerter vanlig blant ungdom

Kronisk smerte minst en gang i uka er vanlig blant ungdom i alderen 13-18 år. Det viser en studie fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Smerte, klage

Mange ungdom har kroniske smerter, viser studie fra Helseundersøeklsen i Nord-Trøndelag.

Foto: (Ill. foto) Colour Box

7373 ungdommer har besvart spørsmål om smerter de har i Ung-HUNT 3.

Hele 44 prosent av ungdommene oppgir i undersøkelsen at de har kroniske smerter minst en gang i uka i minst tre måneder.

Går ut over skolen

80 prosent av ungdommene, som har kroniske smerter, forteller at dette går ut over skole og andre aktiviteter de er med på.

- Hyppigst rapportert er problemer med å utføre daglige aktiviteter i fritiden, fulgt av vanskeligheter med å sitte i skoletimen, problemer i gymtimen og søvnforstyrrelser.

Det forteller Gry Børmark Hoftun, som sammen med kolleger har sett på resultatene fra den store ungdomsundersøkelsen i HUNT.

Elev-PC

Kroniske smerter går ut over skolearbeidet, oppgir ungdom i ny undersøkelse.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Forskerne er overrasket

- Vi er overrasket over at så mange som 44 prosent av ungdommene oppgir at de har kroniske smerter. Dette er flere enn forventet, sier Børmark Hoftun.

De siste tiårene er livsstilen til ungdom i Norge forandret.

- Det er blitt mer vanlig for ungdom å sitte foran datamaskinen i lang tid både med spill og chatting. Vi vil nå fortsette forskninga, for å finne ut hvorfor så mange ungdommer oppgir at de har kroniske smerter, sier hun.

Ungdom med kroniske smerter

Blant de over 7000 ungdommen som har svart, oppgir over halvparten av jentene og en tredjedel av guttene uspesifikk smerte fra minst et sted på kroppen.

Flertallet oppgir at de har kroniske smerter fra flere områder samtidig. Cirka 10% har nesten daglige smerter i løpet av de siste tre månedene.

De vanligste smertene er muskel- og skjelettsmerter, hvor smerter i nakke- og skulderområdet er vanligst, fulgt av smerte i nedre rygg/sete (korsrygg).

St. Olavs Hospital og Ceciliebrua

Flere ungdommer enn før henvises til St. Olavs Hospital, fordi de har kroniske smerter.

Foto: Tor Beisvåg

Henvises til sykehus

Flere ungdommer enn før henvises av fastlegene til sykehus.

- Det er en økning i antallet ungdommer som kommer, fordi smerter er hovedproblemet. Men de færreste har en revmatisk sykdom.

Det sier overlege ved barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital, Marite Rygg.

Hun har vært veileder for den nye HUNT-undersøkelsen om ungdom med kroniske smerter.

Flest jenter har smerter

Flere jenter enn gutter oppgir at de har kronisk uspesifikk smerte. 40% av jentene og 27% av guttene har muskel- og skjelettsmerter. Dobbelt så mange jenter har hodepine og tre ganger så mange har magesmerter sammenlignet med guttene.

Det er først og fremst hos jentene man ser en økning av kronisk smerte med alderen, viser studier basert på ungdomsundersøkelser i HUNT.

Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag er Norges største samling av helseopplysninger fra befolkningen, gjennom tre befolkningsundersøkelser i perioden fra 1984 til 2008.