Hopp til innhold

TikTok-video av John Arne Riise får kritikk: – Kan bidra til å legitimere dommerhets

Videoen er lagt ut på TV 2 Sporten sin offisielle konto, for å promotere serien «Fan av Riise».

John Arne Riise som trener for Avaldsnes Idrettslag, skjermdump hentet fra TV 2 Sporten sin TikTok-konto, som igjen har hentet klipp fra serien "Fan av Riise".

MYE FØLELSER: John Arne Riise er ikke kjent for å holde tilbake på fotballbanen.

Foto: Skjermdump fra TikTok: @tv2sport / 27.10.22, kl. 13.55

– Dette er vanskelig å se på. Det må være vondt å stå i det og håndtere at en av de absolutt største legendene i norsk fotball slenger dritt til deg – og så blir det i tillegg underholdning av det, sier Marius Sæther Flå.

Læreren og fotballentusiasten fra Rennebu har i en god stund engasjert seg mot dommerhets i fotballen. Han har blant annet uttalt seg med bekymring rundt hvordan mediene kan bidra til ytterligere hets gjennom sin omtale.

Derfor reagerer han sterkt på en TikTok-video som ble lagt ut av TV 2 Sporten denne uka.

Videoen er et utdrag fra siste episode av TV 2 Play-serien «Fan av Riise», som følger tidligere fotballspiller John Arne Riise gjennom hans første sesong som trener for Toppserie-laget Avaldsnes Idrettslag.

I videoen skjeller Riise ut dommerne for ikke å gi laget hans straffe, og han truer med å henge dem ut i media.

Dette er et utdrag av videoen som ligger ute på TV 2 Sport sin TikTok-konto. Skjermopptak fra TikTok, 27.10.22, kl. 08.27.

Videoen er også lastet opp på TV 2s egne hjemmesider, som en del av promoteringen rundt serien. Her finner man for øvrig flere videoer av Riise som «klikker» på dommere.

Unik dokumentasjon

Ifølge Norges Fotballforbund (NFF) har det vært en økning i trusler, hets og trakassering av dommere på norske fotballbaner. Dette har ført til at flere slutter og at de sliter med rekrutteringen.

Flå mener at TV 2s video er et primeksempel på hva mange dommere er nødt til å tåle i jobben, og han skulle ønske at de hadde brukt opptakene annerledes.

– Dette er unik dokumentasjon på hva dommerne må stå i, og man kunne ha brukt det til å løfte fram problematikken og bedre situasjonen, sier han.

– I stedet blir det sendt ut til mange mennesker som underholdning.

Flå påpeker at signaleffekten blir desto større når Riise er et såpass stort forbilde for mange.

Marius Sæther Flå

Marius Sæther Flå ønsker å få bukt med dommerhets i fotballen. Da mener han mediene også må ta sitt ansvar.

Foto: Privat

– Store deler av ungdom som fremdeles er i en prosess med å utvikle kritisk sans er på TikTok og får dette i fanget. Det kan bidra til å legitimere dommerhets, spesielt blant den yngre garde.

Flå er ikke den eneste som har reagert på videoen.

I kommentarfeltet på TikTok finner man riktignok de som mener at Riise gjorde rett i å reagere som han gjorde, men flere kritiserer både trenerens oppførsel og TV 2s formidling av den.

Reaksjoner på TV 2-video på TikTok av John Arne Riise som raljerer over dommeren.
Foto: Collage av skjermdumper fra TikTok / 27.10.22, kl. 11.07

Aldri akseptabelt

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, sier at det er mye sterke følelser i sving i fotball, og at både forbundet og dommere må tåle mye kritikk på toppnivå. Samtidig er det svært viktig å ha respekt for hverandre.

– Selv i kampens hete har vi et ansvar for hvordan vi ordlegger oss. Vi må huske på at alle i toppfotballen – enten vi er spillere, trenere eller dommere – er rollemoddeller for barn og unge.

Daglig leder i Toppserien, Hege Jørgensen, sier at utbrudd overfor dommere er en kjent problematikk. Hun kaller det for en ukultur i sporten.

– Jeg har forståelse for at det kan komme ut ting i øyeblikket, som man ikke ville ha sagt ellers, men det er likevel aldri akseptabelt å utsette folk for sjikane og hets, sier hun.

– Vi vet hvilke situasjoner dommere utsettes for, og det er vi nødt til å ta på alvor og sette fokus på, ellers vil vi kanskje ikke ha dem der i framtida.

Hege Jørgensen, daglig leder i serieforeningen for kvinner

Daglig leder i Toppserien, Hege Jørgensen, mener man aldri skal tåle hets bare fordi man har på seg en dommerdrakt.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Hva tenker du om at TV 2 publiserer som de gjør?

– Jeg er usikker på om jeg har lyst til å kommentere medias rolle her. Det som er viktig for oss er at vi tar tak i det vi kan fra vår side, sier Jørgensen.

– Det handler om å skape en forståelse fra begge sider, om hvordan det er å være både dommer og trener. Så vil man kanskje unngå at folk sier ting de angrer på.

Beklager på Facebook

NRK har forsøkt å få en kommentar fra John Arne Riise. Han viser til et Facebook-inlegg han har skrevet i anledning saken.

Flere medier skal ha vært i kontakt med Riise angående oppførselen.

John Arne Riise beklager dommerhets.

John Arne Riise beklager sitt valg av ordbruk mot dommerne.

Foto: Printscreen Facebook

NRK har også vært i kontakt med TV2. De opplyser at de ikke har mulighet til å kommentere saken i kveld.

NRK anbefaler