Hopp til innhold

Person omkom etter kranvelt i Melhus

Ei kvinne i 50-åra omkom da en kran veltet over Melhustorget kjøpesenter fredag morgen.

Oversiktsbilde kranvelt Melhus. Vi ser bildet av en gul heisekran som har falt over en grå bygning. Kranen er knekt og det er skader på bygningen. I forgrunnen ser vi byggeplassen hvor kranen har stått

VELTET: Fredag morgen veltet ei kran over Melhustorget kjøpesenter.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Pårørende er orientert om funnet.

Kvinnen jobba i en av butikkene ved senteret.

– Det er snakk om en kvinne i 50-årene, sier operasjonsleder Ebbe Kimo til NRK.

Kvinnen var hjemmehørende i Trondheim kommune.

Det var klokken 09.20 en kran veltet over Melhustorget kjøpesenter i Melhus i Trøndelag. Kjøpesenteret og et område rundt ble evakuert og politiet søkte etter personer inne i bygget.

– Det er en person som det ikke er gjort rede for, som vi ikke vet om er i bygget eller har kommet seg ut derfra, sa operasjonsleder Ole Petter Hollingen like før klokken 11.00.

Det var ingen inne i krana når den falt.

Se video fra kranvelten – både utenfra og innenfra kjøpesenteret.

– Gjør dypt inntrykk

– Det som ikke skal skje, har skjedd, sier Jan Jahren i en pressemelding.

Han er administrerende direktør i Hent, selskapet som er entreprenør på byggeplassen der krana sto.

– Det gjør et dypt inntrykk på alle oss i Hent at kranulykken på Melhus førte til at et menneske mistet livet, sier han.

Entreprenøren samarbeider med Melhus kommune for å ivareta alle berørte gjennom helga.

To personer til legevakt

Taket inne på kjøpesenteret raste sammen da kranen veltet.

To personer ble kjørt vekk i ambulanse og fraktet til legevakt med lettere skader.

Politiet tror den ene personen befant seg utendørs. Den andre skal ha falt fra en bil i forbindelse med velten.

Kranvelt kjøpesenter: Nærbilde av toppen på kjøpesenteret, som er lagt i grå, smal plank, ganske så smadret av en okergul kran. Den har laget et hull i taket og har most seg inn i veggen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Kranvelt kjøpesenter: I front er politisperringer. Til venstre er en ambulanse og politifolk med gule refleksvester på. I bakgrunnen synes kjøpesenteret med "jordbærpikene" hengt på toppen med store, røde bokstaver. I midten ses deler av krana som ligger på skrå mot taket på senteret.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Kranvelt kjøpesenter: I forgrunnen står grønne og blå containere. Til høyre står kjøpesenteret, med veggen kledd i skilt med butikkene som er der. Fra venstre i bildet strekker krana seg opp på skrå og lander på taket av kjøpesenteret.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Inne på kjøpesentere på Melhus, der en kran falt. Det er jord, grus og bygningsmasse i en haug på gulvet midt i en gang på kjøpesenteret. Gulvet er hvitt. Isj.

Inne fra kjøpesenteret.

Foto: Tipser
Høy kran har veltet over kjøpesenter: Bildet er tatt ovenfra og viser festet der krana sto på byggeplassen ved siden av senteret. Krana er veltet ut mot høyre i bildet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
En politimann går i sort uniform, med refleksvest og hjelm og en stor hund i bånd, klare for søk på stedet. I bakgrunnen ser vi blant annet en ambulanse. I forgrunnen fremre del av en bil fra brannvesenet
Foto: Jøte Toftaker / NRK
Kranvelt: Bilde tatt ovenfra. Viser kaotisk byggeplass i forgrunn, kranvelt over kjøpesenter i midt og bakgrunn. Snø dekker flere av de ellers grå, gule og blå overflatene.
Foto: Bent Lindsetmo / NRK
redningsmannskap inne på kjøpesenteret. Venstresiden i bildet er fylt av en stor, gul brannbil, i midten står brann- og redningspersonale. Over inngangen henger en julestjerne.
Foto: Jøte Toftaker / NRK
Høy kran har veltet over kjøpesenteret - kranen fyller store deler av bildet, og har veltet fra høyre i bildet over taket til venstre. I bakgrunnen står den andre krana, som ikke har veltet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bygget ble evakuert og brannvesenet var på stedet med USAR-gruppe for å gjennomsøke bygget. Innsatsleder Håkon Flor bekrefter ved 13-tiden at redningsarbeidet er avsluttet.

Årsaken til ulykken er så langt ukjent, men politiet sier det er grunn til å anta at det er den sterke vinden som er i Trøndelag nå.

En person fra Search & Rescue-teamet (SAR) til brannvesenet bærer på en svart koffer og er på vei inn til byggeplassen. I forgrunnen ser vi skilt merket anleggsområde og adgang forbudt, i tillegg et skilt med hjelmpåbud.

Redningsmannskaper jobbet på stedet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Så at kranen veltet

Rebekka Nisseby og Sandra Meland ble vitne til at kranen veltet. De gjorde klar kafeen de jobber i, som ligger rett ved kranen. De er på gråten når de forteller om opplevelsen.

– Jeg ble livredd. Jeg så at den datt og reagerte ikke før etter smellet kom, fordi det var en så kraftig vibrasjon, så det hørtes ut som det skulle skje noe mer, sier Meland.

Bilde av (fra venstre) Rebekka Nisseby, Sandra Meland og Cathrine Jacobsen. Alle tre jobber i kafé Schei Jacobsen som ligger rett i nærheten av kranen. I bakgrunnen ser vi deler av kranen som har veltet, i tillegg til brannvesenets USAR-utrykningskjøretøy (Urban search & rescue). Vi kan også se en ambulanse og deler av kjøpesenteret med skilt Jorbærpikene bak i bildet.

Rebekka Nisseby, Sandra Meland og Cathrine Jacobsen jobber i kafé Schei Jacobsen, som ligger rett i nærheten av kranen.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Først forsto de ikke hvilken retning kranen ville falle i og fikk panikk. Da den falt over Melhustorget beskriver de et kraftig smell.

– Hvordan blir det jobbe videre her nå?

– I dag er det skummelt med tanke på at de har en kran til, som er like høy og som akkurat nå er vendt mot oss. Så det er skummelt, og jeg håper den er under kontroll, sier Nisseby.

Innsatsleder Håkon Flor sier til NRK at den andre kranen er vurdert til å være sikker der den står.

En gul heisekran har veltet over et kjøpesenter i Melhus. I store deler av bildet ser vi den velta kranen-. Til venstre deler av kjøpesenteret, grå bygning. I forgrunnen bygningsplassen hvor kranen var plassert.

Politiet sier det er grunn til å tro at sterk vind kan være årsaken til velten.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Et brak uten like

Markedsansvarlig for Melhustorget kjøpesenter sa til NRK at ansatte er samlet i Melhusbanken.

– Det smalt for å si det sånn. Det var et brak uten like. Jeg sprang inn i fellesarealet fra kontoret mitt i andre etasje, sier hun, som så at noe hadde gått gjennom taket.

Hun kjenner ikke til at verken kunder eller ansatte er skadet.

– Nå må vi komme oss inn i bygget så snart det er sikra og sjekke alle butikker. Alle butikker har skade, men vi må få oversikt over hele skadeomfanget.

Det er kraftig vind ved kjøpesentere i Melhus der en kran veltet.

Det er kraftig vind ved kjøpesenteret i Melhus der en kran veltet.

Etablert kriseledelse

Melhus kommune har etablert kriseledelse i forbindelse velten.

Kommunens psykososiale kriseteam bistår de som er berørt av hendelsen.

– Det har vært en samling i kultursalen på rådhuset med informasjon fra politiet, Hent og Melhustorget til ansatte, kunder og berørte, skriver kommunen på sine nettsider.

Kommunen jobber med å ivareta dem som er berørt i samarbeid med politiet, Hent og Melhustorget.

– Det er jo en forskrekkelig opplevelse å være på jobb og så kommer det en heisekran gjennom taket, sier ordfører i Melhus kommune, Jorid Jagtøyen.

Ordfører i Melhus, Jorid Jagtøyen (Sp). I bakgrunnen ser vi kjøpesenteret hvor kranen veltet

Ordfører i Melhus, Jorid Jagtøyen.

Foto: NRK

Arbeidstilsynet varslet

Arbeidstilsynet bekrefter overfor NRK at de er varslet om saken og vil føre tilsyn ganske umiddelbart.

– Det er en alvorlig sak, som vi setter som høyeste prioritet i oppfølging, sier seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Marit Torsvik.

Hun forteller at de går åpent ut når de skal granske slike hendelser, og ikke gjør seg opp noen mening om årsak på forhånd.

– Vi er ikke ukjent med denne typen ulykker. Selv om det ikke skjer så ofte, heldigvis, så har vi erfaringer fra denne typen ulykker der det er sikringer som har sviktet. Så vi er kjent med at det kan skje, men der stiller jeg meg også helt åpen, forteller hun.

Torsvik sier hensikten med granskingen er å forstå ulykken og hindre at det kan skje på nytt.

– Det er en tragisk hendelse der det har gått et liv, og det er et liv for mye.

Kranvelten har skjedd i Melhus utenfor Trondheim.