Hopp til innhold

Kokkeflukt fra Nidelven

Sju sentrale personer har sagt opp på kjøkkenet som har servert Norges beste hotellfrokost ni år på rad. – Utrolig trist, sier Feinschmecker-driver Lars-Erik Underthun.

Rica-logoen er fjernet fra Scandic Nidelven hotell.

Rica-logoen er fjernet fra Scandic Nidelven hotell. Eierskiftet kan ha fått ni ansatte til å si opp sin stilling ved hotellet.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Rica Nidelven hotel har ni år på rad hatt Norges beste hotellfrokost.

Rica Nidelven hotell har ni år på rad hatt Norges beste hotellfrokost. Nå har sju kokker og kjøkkensjefer

Foto: Morten Holt, horecanytt.no / NRK
Lars Erik Vesterdal lager påskemat av julegodt

F&B-sjef Lars Erik Vesterdal slutter ved Rica Nidelven hotell.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK
Kjøkkensjef Lisbeth Wollum Størvold ved Rica Nidelven hotel.

Kjøkkensjef Lisbeth Wollum Størvold er en av sju som har sagt opp ved kjøkkenet på Rica Nidelven hotell i Trondheim.

Foto: Morten Holt, horecanytt.no / NRK

I alt ni personer ved Rica Nidelven har sagt opp etter Scandic-kjedens oppkjøp av alle Rica-hotellene i Norge.

Den første som sa opp var ildsjel og hotelldirektør Bjarte Gjerde (66), som har bygget opp hotellets renommé. Deretter har ytterligere åtte nøkkelpersoner sluttet, sju av dem tilknyttet kjøkkenet.

– Utrolig trist

Rica Nidelven har blitt kjent langt utover landegrensene for sin høyt prisede hotellfrokost. En av dem som har sittet i juryen for Twinings Best Breakfast er Lars-Erik Underthun, som driver gourmetrestauranten Feinschmecker i Oslo. Han tar nyheten om kokkeflukten fra Nidelven tungt.

– I utgangspunktet er dette veldig trist. Når så mange slutter blir det vanskelig å opprettholde det faglige nivået.

– Rica Nidelven var et flaggskip blant Rica-hotellene. Den berømte hotellfrokosten bidro til å etablere et ekstremt høyt belegg. De to tingene henger nøye sammen.


Underthun sier det er tydelig at de nye eierne i Scandic ikke har klart å kommunisere at de vil fortsette å satse på kvalitet i alle ledd.

– Rica Nidelven som fysisk hotell har ingen stor verdi når de gode folkene forsvinner.

Stor forskjell på Scandic og Rica

Det var fagnettsavisen horecanytt.no som først omtalte kokkeflukten fra Nidelven. Redaktør Morten Holt, som følger hotell- og restaurantbransjen tett, sier det alltid har vært stor forskjell på de to hotellkjedene.

– Rica har dominert toppen av lista over hotellene med best frokost helt siden kåringene startet i 2005. Scandic har aldri vært blant de tre beste.

– Scandic har en grundig jobb å gjøre for å nå opp til standarden Rica har hatt i mange år.

Morten Holt tror at Scandic kjøpte Rica-hotellene fordi de har manglet hoteller av typen Rica Nidelven i sin portefølje.

Scandic satser alt på å beholde posisjonen

På et allmøte i forbindelse med rebranding av Rica Nidelven til Scandic sa Scandics distriktsdirektør for Trøndelag, Gry Eriksen til de ansatte at Nidelvens posisjon som ledende på hotellfrokost skal beholdes.

– Vi har en ambisjon om at Scandic Nidelven skal være like god på frokosten som Rica Nidelven var.

Ifølge Eriksen hadde mange ansatte møtt opp for å høre de nye eiernes planer for hotellet.

– Våre ansatte på Scandic Nidelven er veldig engasjerte i jobbene sine.

Frokostbuffeten ved Rica Nidelven hotel.
Foto: Morten Holt, horecanytt.no / NRK

Skal ikke redusere antall kokker

– Tenker dere å redusere bemanningen på morgenen, nå som så mange som sju kokker har sluttet?

– Nei. Vi tenker ikke å røre bemanningen på verken kjøkkenet eller ute i spisesalen.

Gry Eriksen forklarer det store frafallet med at direktøren Bjarte Gjerde sluttet.

– Det får gjerne ringvirkninger når en sentral person slutter. Det synes jeg er trist, men det er naturlig. De oppsigelsene vi har fått er naturlig avgang, alle sammen.

– Ni år er nok

En av dem som har sagt opp er Lars Erik Vesterdal, sjef for F & B (mat og drikke). Han er en av Norges mest meritterte kokker, og vant tittelen «Årets kjøkkensjef» i 2010.

– Jeg har hatt ansvaret her i nesten ni år. Ni år er nok, sier Vesterdal til NRK.

Han tror ikke kokkeflukten skyldes en mistillit til at de nye eierne ikke vil satse like mye på kvalitet i matveien.

– Det er ganske vanlig at flere av kokkene slutter når kjøkkensjefen slutter.

Attraktiv arbeidsgiver

Etter det Lars Erik Vesterdal erfarer skal de som har sluttet spre seg til mange nye arbeidsgivere.

– Med vårt renommé er det klart mange arbeidsgivere vil være interessert i å kapre folk herfra.

– Tror du det er mulig å opprettholde den høye kvaliteten når sju kokker og kjøkkensjefer slutter?

– Det tror jeg nok. Det er mange flinke kokker og kjøkkensjefer andre steder som ser på Nidelven som et attraktivt sted.