NRK Meny
Normal

Katteaids påvist i Trøndelag

Katteaids er en dødelig sykdom når den først utvikler seg og er langt vanligere enn det mange er klar over.

wildcat

Katteaids er utbredt blant ukastrerte hannkatter. (Illustrasjonsbilde).

Foto: COLOURBOX

Så langt er det kun snakk om to tilfeller i Sør-Trøndelag, men Hemne Veterinærkontor har nå begynt å teste flere katter. Begge kattene som testet positivt for viruset ble avlivet, skriver Avisa Sør-Trøndelag.

– Er det sannsynlig at flere katter er blitt smittet?

– Ja, det vil jeg tro, sier veterinær ved Hemne Veterinærkontor, Siri Live Svelle til NRK.

Vanskelig å oppdage

Fare for smitte av viruset gjelder spesielt i områder hvor det er stor tetthet av villkatter, og slåssing er en vanlig årsak til at det spres gjennom åpne sår. Avlivning er da det beste alternativet, ifølge veterinæren.

Hvis viruset oppdages tidlig kan mange katter leve lenge, men bør da holdes inne for å unngå ytterligere smitte. Sykdommen er derimot ikke smittsom for mennesker.

– Vi oppfordrer alle til å kastrere og sterilisere kattene sine, sier Svelle.

Det kan for øvrig være vanskelig å oppdage smitten. Mange katter lever lenge uten å vise sykdomstegn og det er god grunn til å tro at det finnes store mørketall.

(Artikkelen fortsetter under):

Siri Live Svelle

Veterinær ved Hemne Veterinærkontor, Siri Live Svelle.

Foto: Christine C Fagerbakke

- Myndighetene bør komme på banen

Veterinær Karin Undall Stormoen har jobbet ved Dyrebeskyttelsen i Oslo. Hun er skuffet over at myndighetene ikke har gjort noe for å få bukt med problemet.

– Ingenting har skjedd. Det er veldig trist, men ikke uventet. Det er fremdeles de frivillige organisasjonene som tar mye av byrden når det gjelder denne type problematikk, sier hun til NRK.

Hva kan myndighetene gjøre?

– Myndighetene burde sette opp et langtidsprogram hvor de er villige til å hjelpe frivillige organisasjoner med penger, slik at de kan gjøre en enda bedre innsats, sier hun.

Opptatt av det store bildet

Koordinator for dyrehelse i Mattilsynet region Midt

Koordinator for dyrehelse i Mattilsynet region Midt, Elisabeth Schei-Berg.

Foto: Privat

Koordinator for dyrehelse i Mattilsynet region Midt, Elisabeth Schei-Berg, mener katteaids kun er en liten del av et større bilde.

– Vi vet at mange katter lider. Dette er dessverre en problematikk som faller mellom flere stoler, sier hun til NRK.

Nå har regionskontoret foreslått et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, dyrevernsorganisasjonene og kommunene, som tar sikte på å bedre dyrevelferden for katter i Norge.

– Katteaids er en liten del av et større bilde. Vi håper forslaget vårt blir tatt videre, slik at katter kan få det bedre, sier Schei-Berg.