Hopp til innhold

Kamp mot foreldet undervisning

Studentene ved landets universitet mener eksamensformene og undervisninga er foreldet. – Det er flaut at universitetene er dårligst i klassen, sier en av studentlederne.

Kampanje mot foreldet undervisning

Universitetsstudenter mener forelesningene har gått ut på dato.

Det er studentene på Universitetet i Bergen (UiB), Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Tromsø (UiT) og Norges teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU) som samles i felles front for å fornye undervisnings- og eksamensformer på sine universitet.

– Vi lever i 2010, og dagens studenter har helt andre forventinger til bruk av teknologi i utdanningen enn tidligere, sier leder av Studentparlamentet UiB Synnøve Mjeldheim Skaar i en pressemelding.

Tidligere har professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, uttalt til Dagens Næringsliv at studentene tilbys skandaløst dårlig undervisning og at plagiering er utbredt.

Klare oppfordringer

Kampanjen retter seg mot den enkelte professor og foreleser med en utfordring om å ta i bruk nye metoder som podcast, e-bøker, PC på eksamen og økt fleksibilitet i studiene.

– Vi håper mange ansatte på universitetet våger å ta denne utfordringa. Dette vil føre til bedre utdanning, sier Amund Aarvelta leder av Studenttinget NTNU.

Han sier at responsen fra de ansatte er positiv så langt.

– Det viktige er debatten, sier han og ser for seg en diskusjon mellom foreleseere og studenter. Han mener mye kan gjøres uten store kostnader.

– Flere utenlandske universitet har tatt i bruk moderne metoder og bruker datateknologi og podkast, for å nevne noe, sier Aarvelta.

– Ligger langt bak

Studentparlamentene på de fire universitetene ønsker større fokus på at universitetene ligger langt bak mange norske høyskoler og ikke minst utenlandske universitet når det kommer til å ta i bruk ny teknologi i undervisningen.

– Det er flaut at universitetene er dårligst i klassen. Dette skyldes en konservativ grunnholdning og et manglende fokus på studentene”, uttrykker Aksel Braanen Sterri, leder av Studentparlamentet UiO, og peker samtidig på at dette ikke handler om penger, men om endringsvilje.

– Trenger engasjement

Leder i Studentparlamentet i Tromsø, Tine Bergli, ber ansatte og forelesere vise større engasjement overfor studentene.

– Vi trenger forelesere som viser engasjement og initiativ til å tenke nytt og ta nytt og følge med i utviklingen. Vi vil se entusiamen nå, sier hun i meldingen.