Hopp til innhold

Julen høytid for butikktyver

Folk stjeler som ravner i adventstiden. Når de blir tatt, hevder mange at de ikke skjønner hvordan varene havnet i posen.

Kjøpesenter - julehandel

Arkivfoto

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Vektere på kjøpsentrene i Trondheim tar butikktyver hver dag.

Travelt for vekterne

Tor Henrik Horn

Tor Henrik Horn

Foto: Thor Amund Hagen / NRK

Mens førjulstiden får kundenes kredittkort til å bli varme og butikkenes kassaapparater blir fulle, er det enda fler enn vanlig som stjeler. Det sier vaktselskapene som står for vaktholdet i butikker og kjøpesentrene.

– Det er en av de travleste månedene statistisk sett, så det blir spennende å se hvordan årets førjulsmåned blir, sier Tor Henrik Horn som jobber i Securitas i Trondheim.

Stjeler for 2 milliarder

Ifølge HSH stjeles det varer fra norske butiker for to miliarder kroner i året.

– Det er mange som ikke tenker seg om og som tydeligvis ikke har gjort det før. De går inn i butikken med flat mage og går ut igjen med stor mage. Disse butikktyvene er enkle å ta, sier Horn til NRK Trøndelag.

Jentene stjeler mer

Ifølge Securitas tar de butikktyver hver eneste dag. Alle samfunnslag er representert blant naskerne, men det er en klar økning blant unge jenter.

– Ungdom generelt stjeler, men vi ser en klar økning hos jenter. De stjeler ofte klær og kosmetikk. Gutter stjeler gjerne større ting som bukser og gensere, sier Horn.

I tillegg er det mange narkomane som trenger penger til å finansiere forbruket sitt. Forsøkene på få seg litt lettjente penger er ikke alltid like gjennomtenkte.

– Jeg har vært med på at to narkomane ville ta penger fra Kirkens bymisjon sin bøsse på Mercursenteret. De prøvde å lirke penger ut med en spiss gjenstand gjennom myntinnkastet på toppen av bøssen. Hele kjøpesenteret sto og så på og tre vektere var strategisk plassert og trodde knapt det de så, sier Horn.

-Hvordan kom varene i posen?

De som blir tatt for nasking reagerer svært forskjellig. Mens noen straks legger kortene på bordet, er det andre som ikke skjønner noen ting.

– Det er jo dem som nekter til siste slutt og som hevder at de ikke skjønner hvordan varene havnet i posen. Selv om det er åpenlyst at personen har tatt varen uten å betale, sier Horn.

Han anbefaler butikkene å anmelde alle butikktyverier.

Ifølge tall fra Checkpoint Systems står butikktyver for 47 prosent av svinn og nasking fra butikkene. Ansatte selv står for nesten 30 prosent, interne feil 18 prosent og leverandørene må ta skylden for et svinn på 5 prosent.

Nasking

Noen lar være å betale for julegavene de 'kjøper'. ( Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Silje Kolaas / NRK

Flere vektere

Sikkerhetsansvarlig i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon, Thor Martin Bjerke, mener det er naturlig at vaktselskapene rapporterer om flere butikktyverier i førjulstiden.

– Desember er den måneden det er flest folk ute og butikkene har mest omsetning. Det er også flere vektere på jobb som følger med, sier Bjerke.

Opplæring forhindrer stjeling

Han forteller at butikktyvene egentlig ikke går noen god førjulstid i møte. Bjerke mener travle butikker i adventstiden gjør det vanskeligere for de som har tenkt å naske varer.

– De som stjeler er avhengige av å ha god oversikt. Når det er travelt i butikken og mye folk, er det vanskelig å stjele ubemerket, sier Bjerke.

Han understreker at butikkene må gjøre sitt for å forhindre at folk stjeler.

– Butikkmedarbeiderne må bli flinkere til å følge med. Julehjelper og vikarer må få god opplæring i å se om folk har tenkt å stjele. Ofte kan du se det på en person før de går inn i butikken at de har uhedelige hensikter, sier Bjerke til NRK Trøndelag.