Hopp til innhold

Koss er Årets Ladejarl: – Jeg er så stolt

Johann Olav Koss får verdiprisen Årets Ladejarl for 2016. Koss står bak den globale organisasjonen Right To Play, som tilbyr lek og idrett til barn som lever i nød og konflikt.

Johann Olav Koss fra organisasjonen Right To Play fikk verdiprisen Årets Ladejarl 2016.

Johann Olav Koss ble tildelt heder og en sjekk på to millioner kroner på Lade Gaard i Trondheim.

– Dette er helt utrolig. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle nå opp, og ble utrolig overrasket og glad, sier Koss til NRK.

I statuttene for Reitangruppens pris Årets Ladejarl heter det at den skal gis til en person som bidrar til samfunnsbygging gjennom verdibasert ledelse og verdibasert arbeid, som motvirker likegyldighet og utviser mot.

– Årets Ladejarl er en verdidrevet rollemodell med høy personlig integritet, som setter likeverd og felleskapet høyest, heter det i juryens begrunnelse.

Søndag ble prisen på to millioner kroner delt ut av Odd Reitan på Lade Gaard i Trondheim.

Når ut til en million barn hver uke

Årets Ladejarl

Statuetten som tilfaller Årets Ladejarl likner umiskjennelig på Odd Reitan.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Organisasjonen til den tidligere skøyteløperen når hver uke ut til en million barn i Afrika, Asia, Midt-Østen og Nord-Amerika. 16.500 lokale frivillige trenere og 600 internasjonale ansatte sikrer barna utdanning, utvikling og glede gjennom fysisk aktivitet, lek og idrett.

Juryen mener Johann Olav Koss er et glimrende eksempel på hvordan man med sterke verdier og verdibasert ledelse leverer unike resultater.

– Jeg har jobbet med verdibasert ledelse siden jeg sluttet på skøyter. Barna skal drive lek og idrett med en verdibasert forståelse av å kunne utvikle lokalsamfunnet. Det er en utrolig tillitserklæring at de har sett det som er gjort utenfor Norge, sier Koss til NRK.

Pengene som følger med æren skal han bruke på en teknologisk løsning som foreldre kan bruke for å aktivisere barna hjemme.

– Jeg tror ikke folk i Norge vet hva Johann Olav Koss egentlig gjør og hvor betydningsfull og viktig den verdibaserte opplæringen Right To Play gjennomfører er, sier Odd Reitan.

– Han får barn til å lære seg verdier gjennom lek.