NRK Meny
Normal

Innrømmet sekuell omgang med 12-åring

En 18 år gammel mann fra Nord-Trøndelag innrømmet i Namdal tingrett tirsdag å ha hatt seksuell omgang med ei 12 år gammel jente for to år siden.

Namdal tingrett

En 18 år gammel mann innrømmet seksuell omgang med ei 12 år gammel jente i 2012.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Kaia Strandjord

Statsadvokat Kaia Strandjord sier det kan være aktuelt med ungdomsstraff for 18-åringen som er tiltalt i Namdal tingrett.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den unge mannen la kortene på bordet fra første dag da han ble pågrepet av politiet og siktet for overgrepet i august i fjor.

– Jeg angrer veldig på det jeg har gjort, og har fortalt sannheten hele veien, fortalte 18-åringen i tingretten.

Ville ikke anmelde saken

Den unge jenta som i dag nettopp har fylt 15 år, ville ikke at saken skulle bli kjent.

– Jeg er flau over det som skjedde, skal jenta ha sagt til sin mor som vitnet under straffesaken i Namdal tingrett tirsdag formiddag.

Selv om jenta gjorde det frivillig, valgte påtalemyndigheten likevel å ta ut tiltale mot 18-åringen fordi han var tre og et halvt år eldre enn den unge jenta da de hadde seksuell omgang.

Jenta har ikke fremsatt krav om erstatning fra 18-åringen.

Overgrepet skjedde da den fornærmede jenta var på besøk hos den tiltaltes søster i deres hjem. Der traff de to på hverandre, og 18-åringen forklarte at den unge jenta presset seg på han.

– Veldig intim

– Hun var veldig ivrig, og veldig intim i sin oppførsel. Jeg spurte om hun virkelig ville ligge med meg, og det svarte hun ja på, sa 18-åringen under rettssaken.

Etterpå har han ikke hatt noen kontakt med jenta, og han har angret på det hele.

– Jeg visste jo det var galt, og etter at vi lå sammen fortalte hun at hun ikke var 13 år en gang, sa han i sin forklaring.

Under etterforskningen av saken kom det fram at også flere andre unge gutter skal ha forgrepet seg på den samme jenta. Flere av disse er i ettertid blitt straffet.

– I denne saken er det ikke aktuelt å legge ned påstand om samfunnsstraff, men ungdomsstraff kan være aktuelt, sa aktor og statsadvokat Kaia Strandjord i Namdal tingrett.

Ny straffeform

Såkalt ungdomsstraff er en ny type reaksjonsform rettet inn mot unge lovbrytere. Jonny Bäckström er ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Nord-Trøndelag. Han mener ungdomsstraff er viktig for å holde de yngste unna fengsel.

– Vi ønsker ikke at de som gjør sitt første eller andre lovbrudd skal danne et nettverk med noen som kanskje soner sin tiende dom. Ungdommene skal jo helst slippe å sitte i fengsel, men må de det skal det være i et typisk ungdomsfengsel der de er for seg selv, sa han til NRK i sommer da systemet med ungdomsstraff ble innført i hele Norge.

Video fra Trøndelag

Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.