Hopp til innhold

Ingen trøndere i verdenscupen

Om en måned starter verdenscupsesongen for de norske hopperne, men det blir uten en trønder på laget. Arne Scheie har problemer med å huske sist det var tilfelle.

Germany Ski Jumping Four Hills Anders Bardal

Anders Bardal er foreløpig den siste verdensmesteren i hopp fra Trøndelag. Steinkjerbyggen la opp etter sist sesong.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Det kan ha vært en periode der mellom Hroar Stjernen og Roar Ljøkelsøy. Vi snakker slutten av 1980-tallet, tidlig 1990-tall. Men for å bekrefte det må jeg i kjelleren for å finne gamle resultater.

Tommy Ingebrigsten, Roar Ljøkelsøy og Anders Bardal er noen av dem som har satt Trøndelag på hoppkartet de siste 20 årene. Men nå kan det være slutt for en periode. Til vinteren har ikke landslaget noen representanter fra Trøndelag.

– Med den dominerende posisjonen de to fylkene har i norsk vintersport, så er det veldig rart at det ikke er noen trøndere der. Men alt går i bølger, og både Ljøkelsøy og Bardal holdt på veldig lenge.

Arne Scheie

Selv Arne Scheie har problemer med å huske et hopplandslag uten trøndere.

Foto: Magne Hansen / NRK

Den tidligere kommentatoren er dog ikke bekymret for at det er vedvarende trend.

– Det vil komme nye, gode hoppere fra Trøndelag. Det gjør det alltid.

Har tatt tak i rekrutteringen

Håvard Lie er hovedtrener i Trønderhopp. Han føler at rekrutteringen er på riktig vei etter noen magre år.

– Den har vært litt under pari. Vi har bygd nye anlegg som er bra på lang sikt, men det har ikke vært bra for rekrutteringen de siste par årene. I tillegg har det vært problemer med at snøen har uteblitt. Vi skulle gjerne hatt snøkanoner som kunne produsere snø når «kong vinter» uteblir, men det handler om økonomi.

Granåsen

Mangelen på snø har gjort det utfordrende å gi unge hoppere gode treningsforhold.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Han vedgår også at idretten konkurrerer med helt andre ting enn da han selv begynte å hoppe.

– Jeg er helt sikker på at unger syns det er like moro å hoppe på ski som det vi syns det var. Men de må få muligheten til å prøve. Vi konkurrer med mange andre idretter i tillegg til helt andre ting som spill og lett tilgjengelige TV-serier og filmer.

Hele laget er skiftet ut

Trønderne Anders Bardal, Ole Marius Ingvaldsen, Vegard Sklett og Johan Martin Brandt ga seg alle etter forrige sesong. Det gjør at Håvard Lie har et helt nytt elitelag å jobbe med.

Håvard Lie i Granåsen under VM i 1997

Håvard Lie var tidligere aktiv skihopper. Her hopper han VM på hjemmebane i Granåsen i 1997.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Det er litt tilfeldig at så mange gir seg samtidig. De var alle hoppere som var blitt litt eldre og som hadde gode karrierer. Men det gjør at noen av de yngre hopperne har mulighet til å ta steget. Vi lider ingen nød selv om de rutinerte hopperne har gitt seg, sier Lie.

Ber om tid

Lie tror at det vil komme flere gode hoppere fra Trøndelag de neste årene, men ber om tålmodighet.

– Det ser mye bedre ut nå enn det har gjort på lenge. Det er flere gode, unge hoppere. Men vi trenger tid på å bygge opp utøverne og skape et nytt, sterkt lag. Vi håper selvsagt at det skal komme opp gode trøndere, men vi må innse at vi har en vei å gå.

Selv om de har fått på plass flere helårsanlegg, skulle han gjerne hatt mer ressurser.

– Vi trenger folk til å trene og veilede hopperne. Foreløpig er vi avhengig av de mange frivillige som bidrar, mener Lie.