Hopp til innhold

Høyre avviser forslag om grunnrenteskatt: Mener statsministeren ikke snakker sant

Linda Hofstad Helleland (H) reagerer sterkt på at statsministeren sier at det er et bredt flertall på Stortinget bak innføringen av den omstridte grunnrenteskatten.

Høyres landsmøte 2021

HØYRE SIER NEI: Linda Hofstad Helleland sier Høyre avviser regjeringens forslag til grunnrenteskatt. – Det er ikke noe bredt forlik på Stortinget, mener hun.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var 28. september regjeringens forslag til grunnrenteskatt slo ned som en bombe langs kysten av Norge. Mange oppdrettsselskaper frykter dette vil ramme hardt, og har varslet permitteringer.

Regjeringen har fått mye kritikk for skatteøkningen. Tirsdag var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) blant annet på besøk hos selskapet SinkabergHansen på Marøya i Nærøysund kommune.

Jonas Gahr Støre snakker med de ansatte i SinkaBergHansen om grunnrenteskatten

Jonas Gahr Støre snakket mye med de ansatte i oppdrettsselskapet SinkabergHansen, som er svært usikre på framtida for arbeidsplassene sine.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Høyre sier nei til skatten

I møtet med bedriftsledelsen uttalte han blant annet; «Jeg tror det er grunnlag for å si at det kommer til å være et bredt flertall i Stortinget for en slik skatteendring, men hvordan den landes og gjøres det har vi ikke styring på».

Dette reagerer flere på. For Høyre sier de ikke vil støtte innføringen av grunnrenteskatten, slik forslaget ligger nå. De ber regjeringen utsette beslutningen.

– Vi synes ikke det er bra at statsministeren gir inntrykk av at et bredt flertall støtter forslaget. Det er ikke tilfelle. Høyre kommer til å stemme imot regjeringens forslag, og vi aksepterer ikke at han tar oss til inntekt for et forslag vi er imot.

Det sier Høyres stortingsrepresentant og næringspolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland, til NRK.

– Jeg ber statsministeren korrigere uttalelsen, fordi han etterlater et feilaktig inntrykk av partienes syn på saken i dialog med næringa.

Les også Jorunn fortalte statsministeren at han kan koste henne jobben

Jorunn Vikestad står i et fellesområde hos SinkabergHansen

Ingen lovnader fra Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte oppdrettskommunene Nærøysund og Flatanger på kysten av Trøndelag for å lytte til de ansatte og ledelsen. Men noen lovnader om skatteendring hadde han ikke med seg.

– Når vi ønsker å innføre en grunnrenteskatt, er det fordi vi mener det er rettferdig med tanke på de store overskuddene og store utbyttene de kan ta ut her.

Men statsministeren er åpen for å gjøre justeringer.

– Ett av spørsmålene er å få en ordning som sikrer at man betaler skatt av det de faktisk tar opp. For det har vært uklart, og gjør at de ikke kan inngå langsiktige kontrakter.

– Vi ønsker fortsatt lønnsomme virksomheter og vi ønsker bearbeiding av laksen. Og det er nyttig å lytte, sa han etter besøket.

– Så bred enighet som mulig

Statsministeren vil ikke korrigere uttalelsen han kom med i møtet med oppdretterne i Nærøysund. Han ser fram til behandlingen av saken i Stortinget.

Regjeringen vil at fellesskapet skal få en rettferdig andel av verdiene som skapes ved utnyttelse av våre felles naturressurser. Jeg mener det er riktig å innføre en grunnrenteskatt på havbruk nå, og ønsker at vi får en så bred enighet som mulig for dette forslaget på Stortinget.

– I møte med oppdrettsnæringa denne uka var jeg klar på at regjeringen ønsker deres innspill velkommen. Vi vil gå grundig gjennom høringsinnspillene før forslaget legges frem for Stortinget, opplyser Støre til NRK torsdag ettermiddag.

Jonas Gahr Støre i møte med ledelsen i SinkabergHansen

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte både ansatte og ledelsen i selskapet SinkabergHansen tirsdag.

Foto: Espen Sandmo / NRK

100 prosent beskatning

I møtet med ledelsen i SinkabergHansen fortalte daglig leder Svein-Gustav Sinkaberg at de i 2021 betalte 85 prosent skatt.

Med regjeringas forslag til grunnrenteskatt i tillegg, er han redd de vil få 100 prosent beskatning.

– Jeg ble ikke beroliget etter møtet med statsministeren, dessverre. Jeg har hørt det han sa tidligere.

Svein-Gustav Sinkaberg i møte med statsminister Jonas Gahr Støre

Daglig leder Svein-Gustav Sinkaberg var tydelig i sin argumentasjon mot grunnrenteskatten under møtet med statsminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Han frykter store konsekvenser for næringa og mange kystsamfunn om skatten blir vedtatt og innført, slik forslaget ligger i dag.

– Jeg er redd vi må legge ned filetproduksjonen hos oss, med rundt 40 arbeidsplasser. På sikt så snakker vi om all norsk laks fra oppdrett som videreforedles sendes til utlandet, der beskatningen er lavere. Da snakker vi om tusenvis av arbeidsplasser, mener Sinkaberg.

Les også Varsler flere permitteringer som følge av grunnrenteskatten

Lars Fredrik Mørch, Namdalskysten næringsforening

– Flere er skeptiske

Linda Hofstad Helleland og Høyre sier flere partier er skeptiske til innretningen av den foreslåtte skatten.

Næringa selv har foreslått en overgangsordning med økt produksjonsavgift, og Høyre forventer at regjeringen bidrar til dette. Slik at ikke skatten begynner å virke før saken er konsekvensutredet, og Stortinget har behandlet den, mener Linda Hofstad Helleland.

– Vi må stikke fingeren i jorda og se at vi må endre på skatteforslaget. Vi kan ikke ramme ei næring så hardt, og miste så mange arbeidsplasser langs kysten. Isteden må vi legge til rette for videre vekst og utvikling, mener Høyre-politikeren.