NRK Meny
Normal

Holder igjen penger til iranske studenter

UDI krever at studenter og forskere fra Iran må stille en økonomisk garanti på 95 000 kroner for å få behandlet visumsøknaden sin. Får de avslag, kan det bli vanskelig få pengene tilbake.

Thomas Midteide, DNB

Kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide, sier strenge sanksjoner gjør det umulig å overføre penger til en iransk bankkonto.

Foto: DNB

– Vi har ikke lov å overføre penger fra en norsk bank til en iransk bank, sier kommunikasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide.

Pengene betales først til universitetets konto. Kommer avslaget, blir prosessen vanskelig.

– Dessverre er det slik at vi følger internasjonale og amerikanske regler. Iranske banker står på sanksjonslister, og derfor kan vi ikke overføre pengene.

Internasjonale sanksjoner

Det er de mange sanksjonene Norge har mot Iran som gjør prosessen vanskelig.

FNs sanksjoner skal blant annet forhindre at iranske visumsøkere tilegner seg kunnskap innen bestemte fagområder, som kan brukes til å utvikle masseødeleggelsesvåpen i Iran.

– Det er et problem, men vi gjør alt vi kan så de får ordnet dette. Men vi har som sagt ikke lov å overføre pengene, sier Midteide.

Vanskelig for studentene

Det var Universitetsavisa som fortalte nyheten først. Seniorkonsulent Oddrun Maaø ved NTNU forteller at regelverket gjør det vanskelig for enkelte studenter.

– I fjor var det en iransk student som overførte depositumet til NTNUs konto. Da hun ikke fikk visum, nektet DNB å betale tilbake beløpet.

– Pengene ble stående på vår konto i over et halvt år før hun fant en norsk slektning som kunne ta imot pengene på vegne av henne, sier hun til avisa.

– Vi skulle gjerne ha hjulpet de iranske studentene på en mer smidig måte. Men når vi har virksomhet i utlandet, er vi nødt til å holde oss innenfor regelverket, sier Midteide.

Misfornøyd rektor

Gunnar Bovim

Rektor Gunnar Bovim vil ha et mer forutsigbart regelverk.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De strenge sanksjonene mot Iran har vakt oppmerksomhet i norske medier den siste tiden, etter at iranske stipendiater på NTNU i Trondheim blir kastet ut av landet fordi UDI frykter teknologien kan bli brukt til masseødeleggelsesvåpen.

Så langt i år har 53 iranske studenter søkt seg til Norge. Av disse har 22 fått avslag. De mange sanksjonene Norge har mot Iran, er et problem for universitetene, mener rektor på NTNU, Gunnar Bovim.

– Jeg håper vi får en avklaring så det er forutsigbart for de iranske studentene som både er her i dag og som ønsker å komme.

– Intensjonen på NTNU er å utvikle oss mer som et internasjonalt universitet, sier Gunnar Bovim.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal