NRK Meny
Normal

Her vil han ha Olavstatue

Kommunalråd Knut Fagerbakke vil ha Olavsstatuen til Trondheim, og gjerne i varaordføreren sin egen bakgård i bakgrunnen av  bildet.

Knut Fagerbakke

Den omstridte statuen av folkekongen Olav er velkommen til Trondheim. Det sier fungerende ordfører, Knut Fagerbakke til NRK Trøndelag.

Han kommer til å foreslå å overta Knut Steens statue av kongen på formannskapsmøtet neste tirsdag.

- Det er en fantatstisk fin statue som viser oss hvordan kong Olav var. Jeg synes det er en merkverdig diskusjon som har kommet opp i Oslo. Det er en fornærmelse både mot kongehuset og kunstneren, sier Fagerbakke til NRK.

Fascistisk høyrearm

SV-politikeren fårstår ikke at det kan herske tvil om symbolikken ved statuen. Han skjønner overhodet ikke at noen synes kongens hevede arm kan gi assosiasjoner til fascismen.

- Tvert i mot. Kong Olav var jo en mann som kjempet mot fascismen. Denne statuen viser hvordan kongen var. Statuen er flott og jeg kunne godt tenke meg at den ble plassert på en fin plass, for eksempel i Trondheim, sier Fagerbakke.

Knyttet til kongehuset

Knut Fagerbakke trekker frem at Trondheim har et  sterkt forhold til kongehuset.

- Her ble han signet og her burde vi plassere den fine statuen, sier Fagerbakke.

Han kommer nå til å foreslå på neste formannskapsmøte at Trondheim bør overta statuen.

Rundt ti kommuner fra Nordkapp i nord til Åmli i sør har meldt sin interesse for statuen av Kong Olav, etter at Oslo kommune sa nei til kunstverket.

 

Knut Steens statue av kong Olav
Foto: Oslo kommune