Hopp til innhold

Her spiser de 17 år gammel turmat

Etter å ha tapt ei lytterutfordring på radio, måtte de to programlederne fra Trøndelag spise 17 år gammel turmat på direkten.

Tester hvordan den gamle turmaten smaker 17 år etter datoen er gått ut.

VIDEO: Tom Erik Sørensen og Arne Kristian Gansmo tester den 17 år gamle turmaten på direktesending onsdag morgen.

Arne Kristian Gansmo

Gansmo litt skeptisk etter å ha smakt på torskegryta fra 1997.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK
Sørensen tester turmaten

Sørensen foretrekker lapskausen foran torskegryta.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Jeg kjenner jeg er litt nervøs for dette. Spesielt den torskegryta med rømme, sier programleder i NRK Trøndelag, Tom Erik Sørensen.

To poser med Real turmat fra 1997 og 1998 er klare til å inntas i studio på Tyholt i Trondheim onsdag morgen.

Det er ei 17 år gammel torskegryte med rømme og en 16 år gammel lapskaus som skal spises på direkten i morgensendingen.

Det er programlederduoen i NRK Trøndelag, Tom Erik Sørensen og Arne Kristian Gansmo som må spise den 17 år gamle maten etter at de tapte ei lytterutfordring.

De utfordret lytterne til å følge sendingens side på Facebook, og nådde de 8500 følgere, så skulle de spise den 17 år gamle maten.

– Tror ikke det er fare for helsa

Med i studio for å overvære seansen er seksjonssjef i Mattilsynet, Solveig Almaas.

– Jeg tror dette går fint. Pakkene ser tette ut, så jeg tror ikke det er fare for helsa, sier hun.

Posene har ligget innerst i en kjellerbod hos Arne Kristian Gansmo i flere år.

– De er fra tiden før ungene ble født, og de er 14 år nå, fastslår Gansmo.

– Ikke så verst

I det pakkene blir klippet opp og vannet helt ned i posene, brer lukta av Real turmat seg i rommet. Det er ikke en vond lukt, men kanskje heller ikke den beste. Men skal vi tro programlederne, så smaker det bedre enn forventet.

– Det er faktisk ganske godt, sier Gansmo, som får støtte av Sørensen og Almaas.

– Det er litt seigt, både kjøttet og fisken er seige, men jeg kjenner ingen usmak, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.

– Jeg tar heller en skje til med lapskaus. Den torsken var ikke særlig god, sier Sørensen.

Produsenten av Real Turmat, Tromsø-firmaet Dry Tech, skriver på sine nettsider at den frysetørrede provianten har fem års holdbarhet.

Ingen magesyke etter sending

En halvtime etter sendinga er de to fremdeles i god form. Ingen magesyke og heller ingen andre symptomer.

– Det går bra enn så lenge, men vi må gi det noen timer. Nei da, jeg tror dette går helt fint. Real turmat koster en del penger, så jeg vil ikke anbefale folk å kaste det selv om datoen har gått ut, sier Gansmo.

Han synes også at lapskausen var den beste.

– Den hadde litt mer smak enn torskegryta. Jeg tror nok muligens vi hadde kjent forskjell på den gamle og ny turmat, men til å ha ligget i så mange år var dette innafor, sier han.

Solveig Almaas

Solveig Almaas i Mattilsynet lukter på maten før den skal inntas.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK