Her er det faktisk en skam å snu

Helltunnelen mellom Værnes og Trondheim ble søndag stengt på grunn av lang, saktegående kø, og farlig kjøring fra bilister.

Kø i Helltunnelen.

Dette bildet er tatt mens køen hopet seg opp søndag ettermiddag.

Foto: Mobilfoto: Randi Wilsgård / NRK

Det var kaos på E6 søndag, da Helltunnelen ble stengt i flere timer. Planlagt arbeid i tunnelen skapte kø, og frustrerte bilister ble stående lenge inne i tunnelen.

– Dette er arbeid som har vært planlagt lenge, og som stort sett har foregått på natta. Men noen ganger må arbeidet foregå over lenger tid, og vi tenkte at denne helga passa fint, siden det er utenfor sesong. Vi vil alltid prøve å gjøre arbeidet når vi forventer mindre trafikk enn vanlig, sier avdelingsdirektør Eva Solvi ved Statens vegvesen, Vegavdeling Sør-Trøndelag.

Les: 200 tunneler på riksveger må utbedres

Det er faste rutiner på når en tunnel skal stenges.

Eva Solvi

Eva Solvi ønsker at bilistene tar det med ro om de blir stående i en tunnel.

Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

– Når det stadig vekk ble påfyll av nye biler, og folk begynte å snu, ble vi nødt til å stenge tunnelen. Det er ren rutine. Vi ønsker selvsagt ikke at det skal bli en større, stillestående kø og flere farlige manøvre.

Brøt trafikkreglene

Bilistene som snudde i tunnelen brøt trafikkreglene, og satte seg selv og medtrafikanter i fare.

– Når du snur inne i den tunnelen så bryter du trafikkreglene. Det er skilting og oppmerking som forteller at det ikke er lov. Det er trangt og det kan oppstå farlige situasjoner, sier Solvi.

Les: Frykter brann i undersjøiske tunneler

Maner til forsiktighet

Politiet forteller at det ikke er forbudt å snu i en tunnel på generelt grunnlag, men ber folk være ytterst forsiktige.

– Med mindre det er heltrukket sperrelinje i tunnelen, eller annen skilting og oppmerking som forbyr det, så er det lov å snu. Men det kan være veldig farlig. Vi oppfordrer folk til å bruke hodet, og ikke havne i farlige situasjoner. Det kan komme et utrykningskjøretøy i full fart i motsatt kjøreretning, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Kamilla Engen.

Les: Nå skal denne tunellen overvåkes

– Behold roen selv om det er lang kø

Eva Solvi sier at de nå vil diskutere hvorvidt de kunne gitt bilistene mer informasjon om situasjonen i tunnelen.

– Vi har gitt mye informasjon på forhånd, men må diskutere om vi kunne gjort enda mer, for eksempel ved å sette opp skilt i god avstand til tunnelen.

Hun anbefaler folk å ta det med ro om de blir stående i kø.

– Følg køen, hør på radioen etter informasjon, og les trafikkmeldinger. Der får du beskjed om hva du bør gjøre. Ikke ta en uoverveid beslutning om å snu. Det kan være livsfarlig, avslutter Solvi.