NRK Meny
Normal

Har ventet to år på rettssak

I over to år har et foreldrepar i Trondheim ventet på en rettsak etter at datteren ble funnet død i Østersund.

Video nsps_upload_2009_8_28_16_46_9_163.jpg

Mannen som fortsatt formelt er tiltalt for drapet går i fri i Norge og blir ikke utlevert til Sverige. Utleveringsreglene mellom Norge og Sverige er nemlig ikke klare.

Dermed har mor til Aud Jorun Rønning ventet i snart to og ett halvt år på å få svar på hva som skjedde med datteren.

- Jeg er bitter på at det har tatt så lang tid. Vi må få sette sluttstrek. Vi kan ikke ha dette hengende over oss, sier Aslaug Hjertø Ivangen.

Har mistet troen på systemet

Aud Jorun Rønning ble funnet død på Østersund camping 14.april 2007. Det ble funnet spor av sovemedisin og morfinpreparat i blodet hennes. I tillegg hadde hun kuttskader i underlivet. Kjæresten som var med på turen til campinghytta ble etter hvert pågrepet i Norge mistenkt for drap.
Det var da ventetiden startet for foreldrene.


- Jeg har mistet troen på systemet, sier far til Aud Jorun Rønning, Ole Sørli.

- Behov for enklere regler

Aud Jorunns kjæreste ble utlevert til Sverige siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Mens 48-åringen sitter i varetekt i Sverige skjerper den svenske påtalemyndigheten siktelsen til forsettelig drap. Utleveringssaken må på nytt gjennom både svensk og norsk rettsvesen.

Svensk og norsk rettvesen har til sammen behandlet denne saken over 20 ganger. 48-åringen er fortsatt formelt tiltalt for forsettelig drap, men slapp ut av varetekt våren 2008.

En ny lov om nordisk arrestordre er under arbeid og skal etter planen gjøre slike prosesser enklere. Norge har skrevet under, men det har ikke Sverige.

- Vi har behov for enklere regler for utlevering, sier politiadvokat ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Kåre Jostein Svepstad.

Se hele saken her:

Video nsps_upload_2009_8_28_16_46_9_163.jpg