Hopp til innhold

Har fått over 600 meldinger om pukkellaks

Det har vært registrert ekstra mye av den svartelistede fisken i norske elver så langt i år. Da forsker Eva Thorstad ba om hjelp på Facebook, var responsen overveldende.

Pukkellaks

Det har blitt tatt ekstra mye pukkellaks i norske elver i år.

Foto: Eva B. Thorstad / NINA

CO₂ i atmosfæren
416 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima
Eva Thorstad

Eva Thorstad er forsker hos NINA og ber om hjelp til å registrere flere pukkellaks.

Foto: Privat

– Dette har rett og slett blitt en dugnad, hvor folk har vist interesse, respondert og sendt inn meldinger, sier forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), Eva Thorstad.

Pukkellaksen hører ikke hjemme i Norge, men er den siste tiden observert i rundt 50 ulike elver landet rundt.

I den forbindelse postet Thorstad et lengre innlegg på sin facebook-side 5. juli, hvor hun ba om hjelp til å registrere fisk som var fanget.

– Vi har fått inn over 600 meldinger som vi har registrert. Det kommer veldig mye hver dag og jeg tror vi har rundt 150 uleste e-poster nå.

Kan skape problemer

Eva Thorstad på facebook

Et innlegg Eva Thorstad postet den 16. juli som takk for all respons.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Dette er en fremmed art som står på svartelista til Artsdatabanken, altså en høyrisikoart. Alle fiskene som er blitt fisket opp så langt i år er i tillegg gytemodne fisk, så det er en fare for at de gyter i elvene våre akkurat nå.

Pukkellaksen gyter vanligvis i slutten av august eller starten av september. Det er litt før vår egen laks eller sjøørret, men dersom den gyter samtidig kan dette skape problemer.

– Dersom de står igjen på gyteplassene eller det blir store mengder av dem, kan det medføre problemer når det gjelder fiske. I tillegg kan de bære med seg sykdommer og parasitter, men dette har vi ikke fått sjekket ennå.

Når det er store antall av pukkellaksen sprer den seg. Fisken er gjenfanget i både Storbritannia, Irland, Danmark og Sverige så langt i år.

– Vi vet ikke helt hva årsaken er, men det må jo ha vært et spesielt godt pukkellaks år.

Tatt flere steder i landet

Pukkellaks

Pukkellaksen har karakteristiske svarte prikker på halefinnen.

Foto: Naturtjenester i Nord / Rune Muladal

– Den er veldig karakteristisk med de svare prikkene på halefinnen, de er lett gjenkjennelige. Karene får en veldig gjenkjennelig pukkel inn mot gytingen, for å imponere damene eller for å skremme de andre hannene.

Det er ikke farlig å spise fisken. Thorstad forteller at det er en veldig fet fisk som er veldig god på grillen. Under gytinga er fiskekjøttet dårligere.

Pukkellaksen er observert i blant annet Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet og Rogaland. Også i Glomma er det tatt noen fisker. Thorstad sier de fortsatt ønsker meldinger på laks@nina.no

– Jeg må jo bare si tusen takk til alle som har sendt inn, de blir lest og vi vil svare. Send oss gjerne en mail med dato, sted, lengde, vekt og gjerne en skjellprøve og foto. Også må man avlive fisken, avslutter hun.