Håper på langsiktige Elkem-eiere

Næringsminister Trond Giske håper kineserne som kjøper Elkem har lange, industrielle planer.

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg håper at dette er eiere som har lange og forpliktende industrielle planer med selskapet, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til NRK.

Tirsdag ble det klart at Orkla selger Elkem til China National Bluestar Group Co. Ltd for 2 milliarder dollar. Det er om lag 12 milliarder norske kroner.

– Jeg tror ikke vi bare skal se negativt på at utlendinger synes det er interessant å putte kapital inn i Norge. Det kan også være et bevis på at vi har teknologi, en markedsposisjon og kompetent arbeidskraft som utlendinger setter pris på, sier næringsministeren.

Vil ha dialog med de nye eierne

Trond Giske sier det alltid er grunn til å spørre hva store eierskifter vil bety for arbeidsplassene og virksomheten.

– Men det at eierne er kinesiske betyr ikke i seg selv at det blir dårlige eiere. Det finnes mange industribyggere fra Kina som har langsiktige og gode planer med selskapene sine, sier Trond Giske.

Han ønsker å komme i dialog med de nye eierne av Elkem.

– Når transaksjonen er på plass kommer jeg til å gjøre meg kjent med de nye eierne og få en dialog med dem om hva slags planer de har for en viktig industrivirksomhet i Norge. Det er en del av jobben å ha dialog med de store selskapene i Norge, også de som er utenlandsk eid, sier næringsminister Trond Giske.

– Vi må tåle utlenlandske investeringer

Trond Giske sier det er viktig med sterkt, norsk eierskap i mange industribedrifter. Særlig de som er knyttet til råvarer og energi.

Samtidig mener han at vi må tåle at utlendinger investerer i Norge.

– Vi investerer 3100 milliarder kroner i andre land og da kan vi ikke være prinsipielt mot utenlandske investeringer i Norge, sier Trond Giske.

– Men har dere styring, når det kommer et kinesisk selskap og kjøper hele Elkem?

– Det er eierne av Elkem som bestemmer hvem de vil selge til. Dette er et privat selskap som er suverene i sine beslutninger. Vi kan stille krav når det gjelder kraftressurser, konsesjonsbestemmelser og den type ting, men eierskapet til Elkem er privat bestemt, sier næringsminister Trond Giske.

Positiv ordfører

En av bedriftene som nå skifter eier er Elkems smelteverk i Orkdal i Sør-Trøndelag.

Ordføreren i kommunen er positiv til at selskapet får utenlandske eiere.

– Jeg tror dette kan bety en mulighet for videreutvikling og flere arbeidsplasser i Orkdal, sier ordfører Gunnar Hoff Lysholm (Orkdalslista) til NRK.

Elkem Thamshavn

Elkem Thamshavn i Orkdal.

Foto: Linda Bjørgan / NRK