NRK Meny
Normal

Vekker minner med motorlyd

Halvor Olsen har tatt med seg åtte ulike motorer til Kystkulturdagene i Lysøysundet som alle har en ting til felles: den gode gamle lyden.

En gammel Wickman er i full virksomhet i Lysøysundet. Halvor Olsen er ivrig samler av båtmotorer. Denne helgen har han med åtte ulike motorer til Kystkulturdagene som alle har en ting til felles: den gode gamle lyden.

Kystkulturdagene ble sparket i gang for 31. gang i Lysøysundet fredag. Blant mangfoldige boder, står Halvor Olsen. Han har tatt med seg åtte båtmotorer til Kystkulturdagene, og en av dem er ekstra spesiell.

– Dette er en av de første båtmotorene som ble laget er i landet. Den er over hundre år, forteller Olsen.

Utstilling i Ravnkloa

Motorene han har med seg er fra Saab, Marna, Rapp, Wickman og Brunvoll. I Ravnkloa i Trondheim har han enda flere.

– I Ravnkloa har jeg en utstilling med gamle, norske båtmotorer. Og så har jeg en svensk en, men det er stort sett norske, sier Olsen.

Rapp båtmotor

Halvor Olsen har alltid vært interessert i båtmotorer.

Foto: Maria Pettersen / NRK

83-åringen fra Frøya har alltid vært interessert i båtmotorer, men har også en bred interesse for kystkulturen generelt. I Ravnkloa har han ikke bare motorer, men også andre gjenstander fra kystkulturen som fiskeredskaper, klær, radiosamband og bilder.

Vil få inn enda mer fra gammel kystkultur

Kystkulturdagene går av stabelen andre helga i august hvert år, og dette er Kystkulturdagenes 31. år.

– Vi startet i 1985, og har siden da vokst oss større. I år har vi 50 utstillere, sier Unni Mandal Solhaug, styreleder i Stiftelsen Frohavet, som arrangerer dagene.

Jeg hører noen si at dere har gått tilbake til det gamle på Kystkulturdagene?

– Ja, det er jo det som er tradisjon, det er jo kystkultur. Men det er klart at i disse tider går alt fremover og mye av det vi har her er i tiden. I år har vi har fått en del gamle båter, og vi håper å få enda mer av det som har med gammel kystkultur og håndverk å gjøre, sier Solhaug.