Hopp til innhold

Har vunnet over kreften fire ganger – nå kjemper han for å få jobb

Kreften tok ungdomstida, en fot og ei lunge. Nå kjemper Kenneth Aas en ny kamp – nemlig å få jobbe så mye som han orker.

Kenneth Aas

– Jeg vil bidra til samfunnet så mye som jeg greier, men det blir det ikke godt nok lagt til rette for, sier Kenneth Aas.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Det er mange som har sagt at man skal være frisk for å være sjuk. Det er det veldig mye i.

Det sier Kenneth Aas, og han vet hva han snakker om. 30 åringen fra Malvik fikk sin første kreftdiagnose da han bare var åtte år gammel. Før han rakk å bli 20 hadde han vunnet over kreftsykdom fire ganger.

– Når ungdomstida går bort i sykdom så mister man mye av det vanlige ungdommer får oppleve. Det er det som sitter i meg mest. Kom jeg meg på skolen var det mer enn nok.

Mange nedturer

I mai 1996 ble Kenneth Aas innlagt på sykehus for å få fjernet sin første kreftsvulst. Åtteåringen hadde lymfekreft i halsen. Året etter fikk han tilbakefall og måtte gjennom både cellegift og stråling. Han ble frisk, men guttungen måtte tåle nye nedturer.

Kenneth Aas

12 år gammel fikk Kenneth Aas sin første protese, og hadde da lagt bak seg tre runder med kreftbehandling.

Foto: Privat

En ny svulst ble oppdaget i venstre kne i 2000 og beinet måtte amputeres. 12 år gammel fikk han sin første protese og mye sviktet i oppfølgingen.

– Det humpet og gikk videre, sier Kenneth Aas når han i dag ser tilbake på den tunge tiden etter amputasjonen.

– Jeg fikk ikke den fysiske oppfølgingen jeg burde fått og det tok altfor lang tid å få riktig protese. Det bærer kroppen min preg av ennå i dag.

Åtte år etter amputasjonen får han tilbakefall. Denne gangen er svulsten i den ene lungen, og den må fjernes.

– Det har også vært noen nakkeoperasjoner da de trodde det var mer spredning, noe det ikke var heldigvis. Så senskader sliter jeg med og derfor er det viktig å være i aktivitet.

Må trene mye

Kenneth Aas må trene for å holde kroppen i gang og er ofte i treningsstudio. Han er også med i Kreftforeningens treningsgruppe «Sjukt sprek» ved Vardesenteret i Trondheim.

– Helsa bærer preg av det jeg har vært igjennom. Jeg tør ikke tenke på hvordan livet blir den dagen jeg slutter å trene.

Kenneth Aas trener

– Alt blir verre om jeg ikke får trent, sier Kenneth Aas som har et fast treningsprogram han følger hver uke.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Han har mye å ta igjen også når det gjelder skolegang. Kenneth Aas har derfor i voksen alder tatt opp studiene, og er nå inne i siste fase som lærling ved Nortura i Malvik.

I likhet med mange andre som har overlevd kreft blir det å få jobb også en kamp. Dette kommer tydelig frem i boka «Overleverne» som forteller krefthistorien til ni personer fra Trøndelag. En av dem er Kenneth Aas.

Møtet med det offentlige hjelpeapparatet når du trenger tilpasset arbeid etter sykdom byr på utfordringer.

Tungrodd

– Når man vil bidra til samfunnet og gjøre så mye som man klarer, er det veldig tungrodd. Det legges for dårlig til rette fra det offentlige sin side for å få folk tilbake i jobb, sier Aas.

– Når du har vært syk og arbeidsledig over lengre tid, vet du hva det fører til. Jeg vil ikke sitte hjemme og ikke gjøre noe. Jeg vil bidra, både på jobb og for familien.

– Har man en meningsfull jobb går alt litt lettere, sier Aas som trives godt hos Nortura. Men når læretida er over er han ikke sikret videre jobb.

– Han har vært en inspirasjonskilde og vi legger til rette så godt vi kan, sier Åge Eide, kompetanseutvikler hos Nortura i Malvik.

Kenneth Aas

Han har overlevd flere kreftsykdommer og står på for å holde kroppen i gang. Nå kjemper Kenneth Aas også for å få en jobb han kan mestre.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Vil ikke være ufør

Dialogen med NAV har pågått i årevis for Kenneth Aas, og for han virker det som om alt ville vært så mye enklere om han ble hundre prosent ufør.

– Vår kunnskap om kreft er fortsatt ikke god nok. Før trodde vi jo at folk var friske når de ble kreftfri. Nå vet vi at mange sliter etterpå.

Det sier Eli Drevvatn Engdal, fungerende avdelingsdirektør i NAV Trøndelag. Hun sier videre at det har vært nyttig for NAV og ha Kreftforeningen med i brukerutvalget.

– Mange får redusert arbeidsevne etter kreft. Derfor jobber vi for å få nærere relasjon til arbeidsgiverne, så vi kan finne den arbeidsplassen som passer, sier Drevvatn Engdal.

Gir ikke opp

Kenneth Aas er ikke typen som gir opp. Han har bygd hus og lever et aktivt familieliv med samboer i Mostadmark i Malvik.

– Det er først nå i de senere år at livet har begynt å stabilisere seg og ting som en vanlig person opplever også skjer med meg. Er dette livet, liksom – wow, sier Kenneth Aas.