Frykter ikke fredag 13.

– Fredag 13. er ingen ulykkesdag, mener radiolyttere i NRK. Undersøkelser viser også at myten om at vi har mer uflaks ikke stemmer.

Fredag den 13.

Fredag 13 er ingen ulykkesdag, mener radiolyttere i NRK.

Foto: Bjørn Grimen

Opprinnelsen til den påståtte ulykkesdagen er uklar, men mye stammer fra gammel folketro.

Folk er mer forsiktig

Religionshistoriker og professor ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, har ikke funnet at folk har mer uflaks på denne dagen.

- Jeg har prøvd å sjekke litt. Det skjer heller mindre uhell fredag 13. En del tar fortsatt dagen litt på alvor, og er litt mer forsiktig akkurat denne dagen. Det er vel en grunn til at det skjer mindre uhell denne dagen, sier Dyrendal til NRK.

Forsikringsselskapet DNB Skadeforsikring har gjort en analyse av trafikkulykker på fredag 13., men har ikke funnet belegg for at folk bulker mer på denne dagen.

Lykkedag for noen

Mange radiolyttere sendte tekstmeldinger om sine erfaringer med denne dagen til NRK Trøndelags ettermiddagssending.

– Mitt første barnebarn ble født fredag den 13. kl.13. i 1991 til stor glede. Fortsatt er han en kjempegutt. Har siden hatt den 13. som lykketall.

– Jeg kjørte opp fredag 13. Det gikk uten uhell og nå har jeg kjørt bil i 27 år uten uhell!

– Fredag den 13. Traff min kone på den datoen.. Tolk det som dere vil.

– Jeg ble født fredag 13. for snart 69 år siden. 13 har bestandig vært et lykketall for meg!

Hell i uhell

Noen av NRK sine radiolyttere har vært mer uheldig.

– Mannen min ramlet ned 10,5 meter fredag 13. mai for noen år tilbake. Brudd i ryggen og knust ankel ble resultatet. Skikkelig uflaks. Men med den høyden kunne han like gjerne vært død eller invalidisert for livet. Så vi tenker heller at han hadde skikkelig flaks, står det i en annen tekstmelding fra en radiolytter.

– Angående fredag 13. Noen har mistet en flatpakke. Den ligger midt i vegbanen mellom Tiller og Skatval kirke.

– Jeg har kastet opp fire av fem fredager den 13. Jeg ligger, og har kastet opp hele dagen, kommer et hjertesukk fra en radiolytter, som sendte inn melding til NRK fredag ettermiddag.

Myten avkreftet

– Vi kan ikke finne noe hold i påstanden om at fredag 13. er en ulykkesdag. Statistisk vil du ikke være i større fare for å bli utsatt for tyveri, miste bagasjen på reise eller skade deg på denne dagen. Myten er herved avkreftet, fastslår Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Skadeforsikring.

I følge gammel overtro bør man ikke starte på nye prosjekter denne dagen, og det er også svært få, selv i våre dager, som gifter seg på denne datoen, i følge ei pressemelding fra forsikringsselskapet.

Vi finner også spor av at fredag 13. kan bringe ulykke fra kristendommen. Judas var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

I kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag, fordi Jesus døde på en fredag.

Mange er overtroisk og liker ikke at svarte katter går over vegen foran dem.

Svart katt over vegen betyr ulykke, i følge gammel overtro.

Foto: NRK