Hopp til innhold

Foss krever svar etter Screen-henleggelser

Skatt Midt-Norge anmeldte 60 bedrifter for regnskapsjuks, men politiet henla sakene. Nå krever Høyres Per-Kristian Foss svar fra justisministeren.

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss (H) krever at justisministeren svarer for politiets henleggelse av 60 anmeldelser fra Skatt Midt-Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ifølge Skatteetaten hadde de 60 norske bedriftene utvilsomt handlet straffbart og trikset med regnskapene. Likevel ble samtlige saker henlagt av politiet i Nord-Trøndelag.

– For meg er det uforståelig, sier Høyres Per-Kristian Foss til Dagens Næringsliv.

Foss sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Her har politiet fått overlevert saker som bortimot er ferdig etterforsket av skattemyndighetene, og det kan umulig gjenstå mye politiarbeid. Likevel blir alle sakene henlagt, sier Foss.

Boblebad og flatskjermer

Da sakene ble anmeldt til politiet i januar 2009, hadde kontrollavdelingen i Skatt Midt-Norge jobbet i ett år med sakene som oppsto i kjølvannet av korrupsjonsopprullingen i Screen Communication.

Av 100 selskaper som ble undersøkt av skattemyndighetene, ble 60 anmeldt for regnskapsjuks. Disse skal blant annet ha brukt boblebad, flatskjermer og elektriske artikler som betalingsmidler, men unnlatt å fakturere eller å regnskapsføre byttehandlene.

Dømt for korrupsjon

Den tidligere eieren av firmaet Screen Communication ble i desember i fjor funnet skyldig i korrupsjon og økonomisk utroskap. Mannen ble idømt tre år og seks måneders fengselsstraff. Også en annen leder i reklamefirmaet ble dømt i saken.

De to næringslivstoppene skal ha vært ansvarlige for en økonomisk ukultur i Screen Communication.

Eksempelvis skal den tidligere eieren ha mottatt byggestein verdt ett hundre tusen kroner til sin private bolig som ble betalt med en svært billig reklametjeneste fra selskapet Screen Communication.

– Forstår ikke loven

Politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag sier til Dagens Næringsliv at det er stor sannsynlighet for at «et eller annet uregelmessig» har skjedd. Han sier videre at det vil være veldig utfordrende å klare og knytte selskapene til lovbruddene.

Screen Communication, logo

Screen Communication ble slått konkurs i februar i år.

Nå beskylder Per-Kristian Foss politiet i Nord-Trøndelag for manglende forståelse av loven.

– Uttalelsene til politiadvokaten bærer preg av at han enten ikke kan, skjønner eller har satt seg godt nok inn i lovgivningen. Domstolspraksis viser at det ikke er spesielt vanskelig å føre bevis i slike saker, mener Foss.

Politiadvokaten vil ikke kommentere kritikken.

Understreker lovbrudd

Skattemyndighetene ønsker ikke å kommentere henleggelsene, men påpeker at det i alle de 60 sakene er begått lovbrudd.

Skatteetaten har ikke offentliggjort navnene på selskapene.

Ifølge Trønder-Avisa var to av selskapene fra Nord-Trøndelag, mens resten var spredd utover landet. Flere av selskapene som var anmeldt, er børsnoterte.