Hopp til innhold

Forsøker på nytt rovdyrforlik

Partiene på Stortinget gjør i dag et nytt forsøk på å få til et bredt rovdyrforlik.

Jerv

Politikerne på Stortinget skal igjen forsøke å bli enige om hvor mange rovdyr vi skal ha i Norge.

Foto: Asgeir Kvalvik

I dag ble det kjent at de parlamentariske lederne møtes klokka 12.

LES: Brudd i forhandlingene

LES: Vil fortsette forhandlinger

– Lokalbefolkningen

– Vi har fremdeles håp om å få på plass en ny rovdyrpolitikk som i større grad tar innover seg behovene til lokalbefolkningen, sier Senterpartiets Erling Sande til NTB.

LES: Vil bryte forhandlingene

Erling Sande

Erling Sande håper å få til et rovdyrforlik på Stortinget.

Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

Han ledet rovdyrforhandlingene for Sp inntil de brøt sammen i forrige uke. Siden partiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum er forhindret fra å delta på dagens møte, blir det Sande som fører ordet på vegne av Sp.

Konkret til verks

Forhandlingene om et bredt rovdyrforlik var kommet ganske langt da partene gikk fra hverandre natt til onsdag, og det er ventet at de vil gå konkret til verks i dagens samtaler.

Sande understreker imidlertid at det fremdeles er brudd i forhandlingene og at dagens samtaler i utgangspunktet kun er sonderinger.

Sonderinger

Tirsdagens møte settes etter initiativ fra regjeringspartiene og Aps Martin Kolberg. Formelt er det ennå ikke snakk om nye forhandlinger, kun sonderinger og samtaler.

Forhandlingene om et bredt rovdyrforlik var kommet ganske langt da partene gikk fra hverandre natt til onsdag, og det er ventet at de vil gå konkret til verks i dagens samtaler.

Høyre er av flere partier utpekt som hovedansvarlig for at forhandlingene havarerte, og Venstre-leder Trine Skei Grande er usikker på om partiet i det hele tatt ønsker et bredt forlik.

– Ikke alle ønsker forlik

– Vi skal klare å få til et rovdyrforlik hvis alle partiene ønsker det, men det ser ikke sånn ut. For å si det sånn: Jeg er sikker på at vi hadde klart å bli enige med Senterpartiet og Fremskrittspartiet, sa Venstre-lederen til NTB før helgen.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande sier enkelte partier ikke ønsker et nytt rovdyrforlik.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Sp og Frp står i utgangspunktet lengst fra Venstres vernelinje i rovdyrpolitikken. På forhånd var det ventet at avstanden mellom SV og Venstre på den ene siden og Sp og Frp på den andre, ville volde størst besvær.

– Det var et veldig godt forslag som lå på bordet da forhandlingene brøt sammen. Det var slett ikke noe seiersdokument for vår del, men absolutt til å leve med, sier
Skei Grande.

– Nye geistlige

Høyres parlamentariske nestleder Jan Tore Sanner avviste kategorisk påstanden om at partiet ikke ser ut til å ønske et forlik. Det omstridte forslaget om å frata Direktoratet for naturforvaltning innflytelse over rovdyrforvaltningen mener han
er et resultat av ønsket om større lokal innflytelse.

Det har flere partier tatt til orde for. – Min anbefaling til Trine Skei Grande er å føre samtalene om dette rundt forhandlingsbordet og ikke i mediene, sa Sanner til NTB fredag.

Nestleiar i Høgre, Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner fra Høyre avviser at de ikke ønsker et forlik.

Foto: NRK

Synet på de store rovdyrene er delt i Høyre. En av dem som kraftigst tar til orde for en innstramming i dagens politikk, er hedmarkingen Gunnar Gundersen.

– Jeg bruker å si at miljøforvaltningen er blitt Norges nye geistlige. Nye geistlige er det ikke noe sympati for hos dem som blir berørt av deres arroganse, sier Gundersen.

– Nær en løsning

Flere av dem som deltok i rovdyrforhandlingene mener det bør gjøres nye forsøk på å komme til enighet.

–Vi var nær en løsning og er klare til å bidra hvis regjeringen fremmer en ny sak, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

Striden står hovedsakelig om bestandsmålene for ulv og bjørn, nødvergerett for hund og hvilke endringer som skal gjøres i norsk rovdyrforvaltning.

Inntil en ny rovdyrpolitikk er vedtatt blir rovdyrforliket fra 2004 stående. Den gang sto Fremskrittspartiet og Senterpartiet utenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.