FN-veteran vant frem

Staten er dømt til å betale FN-veteran Knut Braa erstatning etter at han fikk psykiske problemer etter tjeneste i Libanon på 1980-tallet.

Knut Braa
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Libanon, juli 1982. Dagen etter at Knut Arnljot Braa ankommer FN-leiren smeller det. Den israelske offensiven i Sør-Libanon blir en skremmende opplevelse for den ferske soldaten fra Byneset i Trondheim.

Tiden og livet etterpå blir sterkt preget av hendelsene og inntrykkene. De grufulle minnene har skapt angst og depresjoner.

Millionerstatning

I dag, 26 år seinere fikk han sin oppreisning. Trondheim tingrett har dømt staten til å betale Braa 1,2 millioner kroner i erstatning. I utgangspunktet krevde Braa åtte millioner kroner.

- Vi er godt fornøyd, selv om erstatningen er lavere enn det vi krevde. Vi har fått gjennomslag for de anførslene vi satte fram, sier Knut Braa til NRK.

Plasserer ansvar

Den tidligere FN-soldaten mener at man nå har fått slått fast at det er en sammenheng mellom psykiske plager og de opplevelsene man har hatt i Libanon.

- Vi har også fått slått fast at Forsvaret som arbeidsgiver er ansvarlig for disse skadene og for økonomisk erstatning, sier Knut Braa. 

Venter flere søksmål

Nå kan det vise seg at Knut Arnljot Braa baner vei for andre FN-veteraner.

- Dagens tingrettsdom vil trolig føre til flere søksmål fra tidligere FN-soldater, sier Svein Dyrvik i FN-veteranenes forening i Trøndelag til NRK. 

Knut Braa tror det er flere enn ham som vil nyte godt av dommen, dersom den blir stående.

- Dette er ikke bare en seier for meg, men også for andre veteraner og fremtidige soldater, sier Braa.

Regjeringsadvokat Ketil Bøe Moen sier det er for tidlig å kommentere dommen fra Trondheim tingrett.