Hopp til innhold

– Faren er stor for at mange fisk har rømt

Fiskeridirektoratet og Bjørøya AS bekrefter at flere fisk har rømt fra en merde som ble skadet etter at en båt kjørte inn i den tirsdag kveld.

Bjørøya Fiskeoppdrett

RØMT: Etter at en båt kjørte inn i ei merde på et av Bjørøyas lokaliteter utenfor Osen har flere fisk rømt som følge av skadene på nota.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Merden har stått åpen i 18 timer, så sannsynligheten for at mye fisk har rømt er stor. Rifta i nota er 3 og en halv meter lang og starter en halv meter under overflata og går nedover, sier Ståle Hansen i Fiskeridirektoratet.

Det var i 20-tiden torsdag kveld at en båt kjørte inn i en merde på anlegget og lagde hull i nota. Skaden ble ikke oppdaget før i 14-tiden dagen etter.

Ikke oversikt

Per Anton Løfsnes

Daglig leder i Bjørøya AS, Per Anton Løfsnes, synes det er svært trist at fisk har rømt fra ei merde.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

Båten som tirsdag kveld kjørte rett inn i merden, stakk fra stedet etter påkjørselen. Onsdag ble båten spora opp av politiet og føreren er nå anmeldt.

Foreløpig har de ikke oversikt over hvor mange fisk som har rømt, men det er satt i gang garnfiske der antallet fanget fisk telles opp kontinuerlig.

– Dette er ei stor merde med mye fisk i. Vi starter opptelling av fisken nå i kveld og vil være ferdig med det ut på dagen i morgen, sier daglig leder i Bjørøya AS, Per Anton Løfsnes.

Fryktelig trist

Et stort mannskap er i gang med å fange så mange fisk på rømmen som mulig mens nota tømmes og repareres.

– Vi har satt ut veldig mye garn etter hvert. Vi har to fiskebåter i tillegg til vårt eget mannskap i arbeid med det, og vi har så langt fanget 37 fisk som har rømt fra anlegget, sier Løfsnes.

– Hvilke konsekvenser vil dette få for dere?

– Vi synes jo at dette er fryktelig trasig. Det er noe vi ikke ønsker. Det er den første rømmingen vi har hatt etter 35 års drift, så vi synes at dette er en forferdelig opplevelse. Derfor gjør vi alt vi kan for å fange den fisken som har rømt, og nå har vi 3000 meter garn i sjøen.