Hopp til innhold

Fjerner skadedyr med kumøkk og alger

Gründer Svein Lilleengen fra Ørlandet vil ta patent på et nytt vidundermiddel. En blanding av alger og kumøkk tar knekken på kålflua.

Nytt insektsmiddel: kumøkk og alger

Dette skal ta knekken på kålflua.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Kålflua er et stort problem for grønnsakbønder over hele verden. Nå har gründer og gårdbruker Svein Lilleengen trolig funnet en kur.

Han fikk ideen til vidundermiddelet ved en tilfeldighet under et besøk ved NTNU. Der plukka han opp et magasin om bioteknologi som handla om bruk av alger i landbruket.

Svein Lilleengen

Svein Lilleengen på Ørlandet har laga et vidundermiddel som vil hjelpe grønnsakbønder over hele verden.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Det avgjørende elementet

– Der stod det at vi kunne bruke alger mye mer i landbruket hvis vi hadde en bærer for å kunne spre algene i landskapet, forteller Lilleengen. Og han hadde akkurat noe slikt som kunne brukes som bærer.

– Jeg har fiberdelen i husdyrgjødsla som jeg fermenterer, fortsetter han. Det er fosfor, og hva behøvde algene? Jo, fosfor. Resten ordna naturen ved hjelp av fotosyntesen.

Fermentering er en type gjæring som blant anna gjør at møkka blir luktfri.

Samarbeid med europeiske forskere

Da han kom hjem tok han kontakt med folk han kjenner i forskningsmiljøene, og fikk så forbindelse med de rette instanser innen EU.

Dermed ble han involvert i et prosjekt sammen med 11 andre små- og mellomstore bedrifter over hele Europa.

Etter to års arbeid viser det seg nå at kombinasjonen med fiberdelen av kumøkk iblandet en liten dose døde alger skremte den forhatte kålflua.

Video c2004e72-edff-4833-8546-e9999a0c98f9.jpg

Ny gjødselspatent tar knekken på kålflua

Gladnyhet for kålbønder

– Resultatene i veksthus første året var veldig bra, sier Lilleengen.

Den kombinerte insektmiddelet og gjødselen ble deretter testa ut hos en bonde i Ungarn.

– Han hadde aldri sett en finere kålåker noen gang. Han hadde til og med planta ut kålen i april som han normalt ikke kunne gjøre fordi kålflua da var alt for flittig til å ødelegge plantene hans, forteller gründeren entusiastisk.

Søker patent

Patentsøknaden er nå til behandling i Tyskland. Hvis den blir godkjent har Svein Lilleengen fra Ørlandet virkelig fått uttelling for sine 20 år med gründervirksomhet.

Pellets mot kålfluer

Kumøkk og alger i pelletsform.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK