Hopp til innhold

Får ikke spore datteren

Personvernet hindrer moren til funksjonshemmede Lisa, som var savnet i nesten ett døgn denne uka, å spore datteren sin elektronisk.

 

Lisa blant venner
Foto: Morten Andersen / NRK

Den 19 år gamle Lisa Valør har en hjerneskade som gjør at hun mentalt er på alder med et lite barn.

Teknologien for å kunne spore personer elektronisk finnes, men moren har så langt blitt nektet av hensyn til personvernet.

- Jeg synes det er forferdelig. Personvernet kan jo ikke brukes slik at man stiller Lisa i den ytterste livsfare. Dersom det finnes en måte å hindre dette på så er jo det fantastisk, sier mor Inger Valør.

Ble funnet i siste liten

Hun blir passet på døgnet rundt, men fra tid til annen forviller hun seg likevel bort fra hjemmet sitt.

Mandag denne uka holdt det på å gå helt galt. Hun forsvant fra hjemmet sitt på Byåsen søndag ettermiddag, og var borte fra hjemmet sitt i nesten 20 timer før hun ble funnet.

I utilgjengelig terreng satt hun i en snøfonn, og da redningshelikopteret fant henne hadde hun kledt av seg og hun hadde en kroppstemperatur på under 30 grader. Det sto om livet.

Lisa har forsvunnet før, og mora sier det er nesten umulig å sikre jenta i hjemmet.

- Det skal ikke mer enn et øyeblikk til, og en vet jo aldri hvor hun drar. Med et slikt radioutstyr kan vi kjapt finne ut hvor vi skal gå for å finne henne, nå går vi ofte i feil retning, sier Valør.

- Bør få brikke

Kommuneoverlege i Trondheim, Helge Garåsen, mener at norsk lovgivning skal gi rom for radioovervåking i slike sammenhenger som handler om at mennesker ikke kan ta vare på seg selv.

- Vi har et system hvor vi ikke skal drive overvåkning. Men vi må også passe på at når vi trenger tiltak for å sikre folk, så burde det som i dette tilfellet, være mulig å få til et slikt tiltak, sier Garåsen.

- Det er ulovlig å ikke være med på tiltak som kan sikre folk, og en bør tilpasse utstyret slik at det kan hjelpe de som trenger det, sier Garåsen.

Garåsen mener det er viktig å skille mellom det som skjer i private hjem og det som skjer i offentlige institusjoner. Selv om en søknad fra familien ikke havner på hans bord, er han helt klar på at familien burde fått en brikke som kan spore opp datteren dersom hun forsvinner.

- Jeg kan gi et råd til saksbehandler slik at dette er mulig å få til i denne sammenhengen, sier Garåsen til NRK Trøndelag.