Hopp til innhold

Får fanbrev fra hele verden

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser har fått tusenvis av brev, kort, kunstverk og smykker.

May-Britt Moser og Edvard Moser

Ekteparet May-Britt og Edvard Moser har fått parfymerte kort i posten.

Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB scanpix

Etter at May-Britt og Edvard Moser vant Nobelprisen i medisin i fjor, har det strømmet inn med gratulasjoner og invitasjoner til ekteparet i Trondheim.

Håvard Tangvik

Førstekonsulent ved Kavli-instituttet i Trondheim Håvard Tangvik. Her viser han fram et kort fra en amerikaner, som sendte bilde av sine to hunder.

Foto: Jøte Toftaker / NRK
Gave til Moser-ekteparet fra fan

En smykkegave til Moser-ekteparet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK
Ekteparet Moser

May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i medisin eller fysiologi for oppdaging av celler som utgjør hjernens posisjoneringssystem.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er veldig mye forskjellig. Det er gratulasjoner, fanbrev, brev fra folk som er motiverte, brev fra skolebarn i forskjellige land, gaver, kunstverk, smykker og autograf-forespørsler.

Håvard Tangvik går igjennom de store pappeskene med post. Han er førstekonsulent ved Kavli-instituttet i Trondheim, og kontoret hans er blitt et lite lager.

– Som rockestjerner

Ifølge Tangvik har Nobel-paret fått mellom 3.000 og 4.000 henvendelser fra hele verden det siste halve året.

– Folk ringer inn eller sender brev. Det har vært veldig mye. Det er stor stas med den økte interessen. Jeg er litt overrasket selv over at så mange sender fanbrev. Det hadde jeg egentlig ikke forventet. Det blir litt som rockestjerner og fotballspillere. Det er kommet brev fra Afrika, Asia og Amerika.

Mange som skriver foreslår nye måter å forske på, mens andre sender gaver.

– Noen skiller seg ut og det er ekstra artig. Det var en fra USA som sendte bilde av hundene sine. Noen er ironiske og forventer ikke svar, men det får de.

«Kjærlighetsbrev»

Forskerparet har et travelt program og hadde ikke tid til selv å snakke med NRK i dag. Førstekonsulent Tangvik sier May-Britt og Edvard blir informert om alt som kommer inn.

– De er litt overrasket de også og synes det er artig. De tuller litt med at de får kjærlighetsbrev. Noen av kortene er parfymerte. Det er litt tenåringsidolisering, ler han.