Hopp til innhold

Får endelig bru til fastlandet

I fire år har de ventet på fastlandsforbindelse fra Linesøya. Nå kan beboerne endelig skimte en ferdigstillelse av bruprosjektet i horisonten.

Linesøya

Her kommer brua som skal gi Linesøya fastlandsforbindelse.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Det er ingenting som kan stoppe oss nå, sier prosjektleder Per Kristian Hovdahl med et smil om munnen mens han ser utover senkekassene som endelig kom på plass for noen dager siden.

Det er bygginga av Linesøybrua som endelig har fått nytt momentum, etter flere år med pause og en utfordrende vinter. Mye forberedende arbeid måtte til før senkekassene kunne plasseres.

Senkekasser

Dette er en senkekasse. Flere slike utgjør understellet til den ferdiglaga stålbrua som må fraktes fra Sandnessjøen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Det har vært arbeidsomt og tidkrevende, og fremdriften var veldig væravhengig. Vi måtte ha mange liggedager på grunn av beliggelsen til brua, forteller Hovdahl.

Men nå som alt undervannsarbeidet er ferdig ser fremtiden til brua veldig forutsigbar ut.

– En ting er hvertfall sikkert, vi er kjempeglade alle sammen. Rent byggemessig skal resten av arbeidet gå veldig greit. Nå er det bare plankekjøring igjen!

Lang ventetid

Linesøybrua skulle stå ferdig sommeren 2007, men slik ble det ikke. Arbeidet som egentlig skulle ta to år støtte på hindringer og ble vanskeligere - og dyrere - enn først antatt.

Grusfyllingene ble bygd fra begge sider, men da det bare gjensto noen hundre meter begynte betongfundamentet som skulle senkes ned på bunnen å synke mer enn forventet.

Prosjektet var i fare fordi hverken Statens vegvesen eller Mesta ville betale ekstraregninga. Men for ett år siden ble partene enige om finansieringa, og bygdefolket skulle endelig få brua de hadde ventet på.

Brua skulle opprinnelig koste 104 millioner kroner, men prislappen blir nå på bortimot 200 millioner.

Får bru i 2011

Og det er helt sikkert at brua kommer til å være på plass innen 31. desember i år, mener Hovdahl. Det er da entreprenøren har ferdigstillelsesdato, men kanskje kan ventetida bli enda kortere.

– Det er mulig at det blir allerede i oktober, men nå tror jeg beboerne er glad for at det endelig blir bru uansett. Om det blir ferdig en måned eller to tidligere eller seinere er vel sikkert av underordna betydning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Merete Hansen Lines

Anne Merete Hansen Lines er glad for at brua snart kommer på plass.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Anne Merete Hansen Lines er ei av de 80 fastboende på øya, og synes det er fantastisk at brua åpnes i løpet av året.

– Det var en veldig god følelse å se disse senkekassene på plass nå. Det var stort!

Hun tror ikke den nye brua kommer til å forandre selve Linesøya veldig mye, men heller ha en innvirkning på livene til de som bor der.

– Det er vi som får andre muligheter, og andre til å komme til oss. Det ser jeg som veldig positivt! Og jeg ønsker både deltidsbeboere og fastbeboere hjertelig velkommen. Vi har god plass, smiler hun.