Hopp til innhold

Er dette de fire rareste turistmagnetene i Norge?

Dette er historiene bak de underlige ideene som er blitt landemerker og turistattraksjoner.

Sykkelheisen Trampe på Bakklandet i Trondheim er nå i gang igjen, etter å ha vært ute av drift deler av helga. Heisen fikk tekniske problem på lørdag, samme dag som den ble åpna igjen etter flere år ute av drift.

Sykkelheisen Trampe sies å være én av grunnene til at Trondheim er blitt anerkjent internasjonalt. Videoen er tatt da sykkelheisen i Brubakken åpnet igjen etter oppgradering. Totalt har det vært over 450.000 turer med sykkelheisen.

Det er mange gode grunner til å dra på norgesferie. Disse fire rare turistattraksjonene er kanskje noen av dem?

Vi har jaktet på Norges rareste turistattraksjoner og fant fire vi synes fortjener omtale. Hvilke har vi ikke oppdaget? Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet.

1. Sykkelheisen Trampe i Trondheim

Jarle Wanvik var lei av å tråkke seg opp bakkene fra Trondheim sentrum til Singsaker med sykkel. Ingeniøren ønsket sykkelturer med mindre svette og slit, og fikk ideen om sykkelheisen Trampe.

Erik Jølsgard i Statens vegvesen hadde samme idé. Og med to hoder og én tanke, ble Trampe født.

Nå har sykkelheisen i 20 år sørget for underholdning for turister – norske som utenlandske. Sykkelheisen er en av trønderhovedstadens største turistattraksjoner.

– Det er blitt sagt at Trampe er den som har gjort Trondheim mest kjent internasjonalt, nest etter Rosenborg, sier Jølsgard, som er seksjonsleder i vegvesenet.

Sykkelheisen Trampe

Sykkelheisen Trampe ble etablert 18. september 1993, og har siden fått en rekke opprustninger. Det paradoksalke med Trampe er at veldig få av Trondheims lokalbefolkning bruker den, sier Lisbeth Fallan fra Visit Trondheim.

Foto: Sven-Erik Knoff

Slik bruker du Trampe: Plasser høyre fot på skinnen, med venstre fot på venstre

sykkelpedal, og trykk på knappen. En stålplate kommer opp fra skinnen og frakter deg til bakketoppen.

– Det er alltid folk her. De fotograferer, filmer og prøver sykkelheisen, sier internasjonal salgssjef i Visit Trondheim, Lisbeth Fallan.

Så langt i år har det vært 29.000 turer med Trampe. Det er en kraftig økning fra tidligere i år.

I likhet med turister har internasjonal presse lagt sin elsk på Trampe.

Både et japansk tv-team og en journalist fra «The times» har nylig vært i Trondheim for å lage reportasjer om sykkelheisen.

Også ordføreren i Vancouver i Canada var nettopp på besøk for å se på Trampe. Han vil ha tre tilsvarende sykkelheiser i hjembyen.

Men foreløpig er Trampe eneste sykkelheis i verden, og oppfinnerne er ikke blitt rike:

– Målet var å selge teknologien. I stedet lagde vi en gimikk. Ikke helt planen – men veldig gøy, sier Wanvik.

Silly Walk

Silly walk-skiltene i Ørje i Marker kommune oppfordrer folk til å ha tullete gange når de krysser veien. John Cleese i Monty Python skal ha takket for anerkjennelsen til en journalist i Smaalenes avis.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

2. Silly walk-skilt i Ørje

Fra lang avstand ligner de ordinære fotgjengerskilt, men kommer du nærmere ser du at mannen på skiltene i Ørje ikke spasserer – han går i klassisk Monty Python-stil.

– Jeg trodde aldri det skulle bli så stor ståhei, sier mannen som kom med ideen, kunstner Reidar Søby.

Ordfører i Marker, Kjersti Nilsen, er stor fan av Silly walk-skiltene.

– Mange har det veldig artig når de går over fotgjengerfeltet, sier Nilsen.

Hun sier at skiltene ikke skal fjernes, selv om Vegdirektoratet ikke akkurat har jublet.

– Vi har ikke noe imot at folk morer seg, men misliker tull med trafikkskilt. Det kan bli problemer hvis det skjer en ulykke. Vi må være strenge, sier sjefsingeniør Ivar Christiansen.

Tullete trafikkskilt har imidlertid ikke tatt av i Norge, og så langt har skiltene i Ørje bare vært til glede blant innbyggere og turister.

3. Gulldoen på Senja

– Det var dass vi skulle bli kjent for, humrer ordfører i Berg kommune, Roar Jakobsen.

Norges nest største øy er nemlig mer enn rå fjell og trollbindende nordlys. Ved Ersfjordstranda står gulldoen og flotter seg.

ersfjord

Gulldoen ved Ersfjordstranda på Senja er en real turistmagnet. Arkitekter fra Tupelo står bak bygningen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Den ble satt opp i fjor, kostet 3,75 millioner kroner, og trekker til seg horder av turister.

Fasaden til det populære toalettet er dekket med metallshingelplater som ligner gull, og i taket på doet er det et digert vindu.

– Tanken er at du skal sitte på do og nyte himmelen. Kanskje får du til og med se nordlys, sier strekningsansvarlig i Nasjonal turistvei på Senja, Hugo Fagermo.

Gulldoet er ikke det eneste spektakulære toalettet på Senja. Milliondassen til en prislapp på 1,6 millioner kroner har stått på Tungeneset i åtte år, og fikk i sin tid mye oppmerksomhet. Nå har gulldoen tatt nesten all oppmerksomhet.

4. Storsparken på Tynset

Tettstedet Tynset er Norges sparkstøtting-hovedstad, med hjørnesteinsbedriften Norø. Dette er lokalsamfunnet svært stolt av, og har laget en kjempespark som står på torget.

– Hver dag kommer folk for å se og ta bilder. Mange av dem kjører nok tilfeldigvis forbi, sier Tone Fiskvik i Tynset kommune.

Tynset rådhus

Sparken på Tynset er ikke lenger verdens største, men den tiltrekker seg likevel turister hver eneste dag.

Foto: Geir Olav Slåen
Storelgen i Stor-Elvdal

Målet med storelgen i Østerdalen er at den skal redde liv. Landemerket skal skjerpe bilistene når de ferdes gjennom det elgtette området.

Foto: Petter Kveseth / Privat
Ny stol på plass på Oftenåsen i Steinkjer.

Denne fem meter høye haugestolen er et landemerke i Steinkjer.

Foto: Morten Andersen/NRK

Det er mange år siden den første storsparken ble plassert utenfor rådhuset. I 2011 ble den erstattet av en større variant, som er fire ganger ordinær størrelse: 11,6 meter lang og 5,25 meter høy.

Sparken på Tynset er kanskje den mest berømte storsparken i Norge, men er ikke de største. Monstersparken i Farsund er åtte meter høy og 17 meter lang.

Store gjenstander på relativt små plasser er blitt en hit flere steder.

Verdens største stol står i Oftenåsen i Steinkjer, mens en gyllen elg ruver i Østerdalen – også den er verdens største av sitt slag.

Hvilke andre rare turistattraksjoner bør nevnes? Skriv i kommentarfeltet!