NRK Meny
Normal

Elgen inntar sentrum

Skogens konge har den siste uka tatt seg flere turer inn i hager i Stjørdal sentrum. Huseiere har ringt politiet, og de har måttet jage elgene tilbake til skogs.

Elg i boligfelt på Stokkmoen Stjørdal

Elg i boligfelt på Stokkmoen i Stjørdal.

Foto: Erik Kristensen

Sist helg ble det sett elg flere steder i Stjørdal sentrum, skriver Stjørdalens Blad. Både fra Husbymyra og Stokkmoen ble det rapportert om elg i hager og boligområder. Det var ei elgku og hennes to kalver som var ute på tur.

- De er ingen stor plage, men det er uvanlig, forteller Rune Saursaunet.

Han er førstekonsulent på skog og utmark i Stjørdal kommune, og var en av de som måtte ut og jage elg på søndag ettermiddag

- De stammer fra skogen i området. Det har ikke vært noe utbredt problem tidligere, men på søndag måtte vi ut og skremme de som kom ned til sentrum. De er jo ville dyr, så man veit ikke helt hva de kan finne på, sier Saursaunet.

 

Kom tilbake

Men det holdt ikke med en bytur på søndag for elgene. På tirsdagskvelden kom de tilbake igjen.

- Det er vanskelig å si hvorfor de liker seg så godt i sentrum. Vi må prøve å skremme de langt neste gang, så de ikke kommer tilbake igjen. Hvis vi følger etter de langt nok inn i skogen, så holder de seg nok der, tror Saursaunet.

 

Så det fra verandaen

Erik Kristensen har selv sett elgkua og hennes to kalver vandre rundt i boligområdet. Han stod på terassen og tok bilde da de tre freidig hoppet over høye gjerder for å kunne forsyne seg av grønt plengress hos naboen.

- Jeg så i øyekroken at det var noe bevegelse hos naboen, og jeg ble veldig overraska da jeg så at det var flere elger som gikk rundt der, sier Kristensen.

Han bor på et boligfelt på Stokkmoen, og der er det tett mellom husene. Elg er dermed ikke noe man ser her hver dag. I hundegården stod Sita, en schäferhund. Hun ble også noe overrasket av synet.

- Elgene gikk rett forbi hundehuset, men Sita bare stod og så på. Det kom ikke en lyd. Vanligvis er hu en ivrig vakthund, men hu ble nok paff av de store dyrene hun fikk se, forteller Kristensen.