Hopp til innhold

Eldrebølgen treffer 16 kommuner

I 16 trønderske kommuner vil mer enn hver tredje voksne person være over 67 år når eldrebølgen kommer for fullt.

Eldre kvinne på sykehjem

16 trønderske kommuner rammes hardt av eldrebølgen om 20 år.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Flere ordførere er bekymret, men mener de har planlagt godt for å ta vare på de eldre om 20 år.

Morten Magnar Namsvatn

Røyrvik-ordfører Morten Magnar Namsvatn.

Foto: Privat

– Vi bygger ut og har bra infrastruktur allerede på dette området, sånn at det ikke skal bli noe problem i 2030, sier Røyrvik-ordfører Morten Magnar Namsvatn.

Knapt 500 innbyggere

Kommunen har knapt 500 innbyggere, og det er fortsatt nedgang i folketallet. Særlig etter at Joma Gruver ble lagt ned på 1990-tallet. Nå står kommunen foran store utfordringer.

Det samme får kommunene Leka, Flatanger, Mosvik, Roan, Osen, Flatanger, Namdalseid, Agdenes, Rennebu, Holtålen, Meråker, Åfjord, Nærøy, Namsskogan og Bjugn når dagens yrkesaktive blir pensjonister, samtidig som unge og barnefamilier flytter.

Roan ytterst på Fosenhalvøya har hatt rundt 1000 innbyggere de siste ti årene. Om 20 år er mange ute av yrkeslivet. – Den eldrebølgen er vi ganske godt forberedt på, sier ordfører Albert Larsen.

Kart - kommuner i Trøndelag med flest pensjonister

Her er kartet som vise de kommunene som får en stor andel eldre i 2030. Kilde: Statistisk Sentralbyrå. Kartgrunnlag: Statens Kartverk

Foto: NRK

Albert Larsen, ordfører i Roan

Roan-ordfører Albert Larsen.

Foto: Magnar Brandset / NRK
Gode inntekter

Roan har gode inntekter fra vindmøller, og kan gjøre seg klar til eldrebølgen treffer kommunen for fullt. – Med pengene fra vindkrafta kan vi sette i gang tiltak som gjør at flere kan få lyst til å etablere seg i Roan, fortsetter Larsen.

Kraft og gruveinntekter har de hatt også i Røyrvik, men likevel flytter ungdommene vekk, og med det framtidige skatteinntekter. – Derfor er det veldig viktig det arbeidet vi nå gjør for å få tilbake og beholde ungdommene i kommunen, sier Namsvatn.

Slår seg sammen

Det er Statistisk Sentralbyrå som har framskrevet folketallet i alle landets kommuner, basert på det de i dag vet om levealder, arbeid og flytting.

Carl Ivar von Køppen

Ordfører Carl Ivar von Køppen i Mosvik.

Foto: Privat

Mosvik slår seg neste år sammen med Inderøy, blant annet for å være bedre forberedt på eldrebølgen. Det forteller Mosvik-ordfører Carl Ivar von Køppen. – Hvis framskrivinstallene stemmer, og det gjør de ofte, så hadde det blitt umulig å opprettholde tjenestene til folk alene, sier han til NRK.

For lange avstander

Men i Røyrvik er det ikke aktuelt å slå seg sammen med andre for å løse de utfordringene kommunen står foran. – Nei, avstandene er i mot oss. Da får vi heller drive på som vi allerede gjør, sier Namsvatn.

Roan-ordfører Albert Larsen ser derimot for seg en sammenslåing med andre. – På sikt er det aktuelt, men verken i dag eller i morgen, sier han til NRK.

Andel personer over 67 år i prosent av den yrkesaktive befolkning 2030

Leka

80.3

Flaranger

66.8

Røyrvik

66.0

Mosvik

61.6

Roan

60.4

Osen

60.1

Fosnes

58.8

Namdalseid

54.9

Agdenes

54.8

Rennebu

52.8

Holtålen

52.8

Bjugn

52.8

Meråker

51.8

Åfjord

51.3

Nærøy

50.8

Ekspander/minimer faktaboks

Andel personer over 67 år i prosent av den yrkesaktive befolkning (20-67 år) 2030