Hopp til innhold

Egen app for pirrende geologi

Nå kan du finne landets vakreste og mest spesielle geologiske fenomen med egen app og få servert historia på mobiltelefonen din.

Leka

Et av landets mest spektakulære fenomener, Leka, er stoltheten i GeoTreat, og ble i 2010 kåret til 'Geologisk nasjonalmonument'.

Foto: NRK

– Dette er spennende. Sverige startet, og nå har vi hengt oss på, sier forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse, NGU, Rolv Dahl.

I høst lanserte nemlig NGU appen GeoTreat. Sammen med geologiske fagmiljøer i Sverige, Danmark, Finland og Grønland skal NGU gjøre det lettere for folk flest å få tilgang til kunnskap om geologi – i hele Norden.

50 utkårede

– Vi bor i et land fullpakket av spesielle geologiske fenomener. Vi håper en slik app kan være et godt grunnlag for folk til å komme seg ut og finne ut ikke bare hva det er de ser, men hvorfor det har blitt sånn, sier Dahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GeoTreat, app

Gjennom NGU sin app GeoTreat kan du få historia bak 50 av landets mest oppsiktsvekkende geologiske fenomener. I tillegg til informasjon om geologiske fenomener i de andre nordiske landene.

Foto: Illustrasjon: NGU

Leka i Nord-Trøndelag ble i 2010 kåret til Norges "Geologiske nasjonalmonument", og er en av 50 spesielle geologiske områder som er plukket ut til å være med i appen GeoTreat.

– Leka er et veldig spennende geologisk område. Vi er stolte av å kunne vise det fram, og vil gjerne at så mange som mulig skal kjenne til all den spennende geologiske historia som fins rundt oss, sier Dahl.

Fossiler er med

Vestlandet og nordnorge er også godt representert i GeoTreat.

– Det er en selvfølge at vi må ha med fjordene i Norge som et eget geologisk fenomen. Vi er et land formet av sammenstøt mellom kontinenter, vulkaner, isbreer og erosjon. Fjordene i seg selv er et spesielt geologisk fenomen, og fins bare der det har vært tykke isbreer, sier Dahl.

NGU planlegger flere nye områder som skal inn i appen etter hvert. Osloområdet er representert i dag, blant annet med fossiler.

– Malmøya er med, og også andre øyer i Oslofjorden. I tillegg er anlegg som Geo-parken i Rogaland, Magma Geopark et eget punkt i appen, og også Gea Norvegica i Vestfold, sier Dahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Magma Geopark

Magma Geopark i Rogaland.

Foto: Jan-Ove Grastveit

I nordnorge er strandvollene i Finnmark et eget punkt. Her ble landskapet formet av brenninger som har slo inn og la igjen masse, på en tid da havet sto høyere enn i dag. Jutulhogget i Alvdal og Rendalen er også en selvfølge.

Ikke bare for fornøyelse

Appen fås på flere forskjellige språk, alle de nordiske, alt etter hvor du står – i tillegg til engelsk.

– Vi ønsker at GeoTreat ikke skal være bare for fornøyelsens skyld, men at vi også kan bidra til opplysning. At den er en del av et større arbeid for å bevisstgjøre folk på hvilke geologiske skatter vi omgir oss med her til lands. Ikke minst i forhold til forvaltning, og kommuner som skal vite å ta vare på det vi har, sier Dahl.

Geologiinteresserte har allerede opprettet en app som heter GeoFunn. Den er litt annerledes enn NGU sin, og tar for seg geologi på en litt annen måte. NGU har levert informasjon også til denne.

– Vi tror GeoFunn og GeoTreat kan være med på å utfylle hverandre. Alt som bidrar til kunnskap er bra, sier Dahl.

GeoTreat er tilgjengelig for androidtelefoner, og vil bli å laste ned for iPhone og Windows etter hvert.

– Vi er heldige som bor i et så geologisk interessant land, sier Dahl.

Lansering av GEO-Treat

Lansering av GeoTreat i Australia tidligere i høst. Forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse, NGU, Rolv Dahl, til høyre.

Foto: Berit Forbord Moen/NGU

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.