NRK Meny
Normal

Dyrt å glemme belte i bussen

Avglemt sikkerhetsbelte i bussen koster nå 1500 kroner. Gebyret er et virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg.

BILBELTE

Gammel vane er en av grunnene til at busspassasjerer ikke bruker sikkerhetsbelte.

Foto: RUNE KJÆR VALBERG / NRK

– Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke, det sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Statens vegvesen kontrollerer nå beltebruk i busser over hele landet, og det er slutt på muntlige advarsler. Glemmer du beltet blir det 1500 kroner i gebyr.

Men avglemt sikkerhetsbelte kan ha en mye høyere "pris". Sju mennesker ble drept i bussulykker i 2014. Fire av disse omkom da en sveitsisk turistbuss kjørte utfor veien på E6 i Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag. Tre av de omkomne brukte ikke sikkerhetsbelte, viser en rapport fra Statens Havarikommisjon.

ulykke

Fire personer omkom i bussulykka i Namsskogan i 2014.

Foto: Karl Jørgen Martinsen

Store mørketall

– Skadepotensialet i buss er enormt om det skulle skje ei ulykke. Beltet holder passasjerene på plass i setet, og det kan redde liv, sier Lutnæs.

I vinter kontrollerte Statens vegvesen 16 300 busspassasjerer for beltebruk. 3 600 passasjerer satt usikra, og vegvesenet tror mørketallene er store.

Klikk, klikk ...

– Vi hører stadig at påminnelser fra sjåføren får det til å si klikk, klikk, klikk bakover i seteradene, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Ingrid Heggebø Lutnæs

Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen minner om at beltebruk i buss er like viktig som i bil.

Foto: Statens Vegvesen

For påminnelser hjelper tydeligvis. Busspassasjerer som ikke bruker belte oppgir at årsaken er gammel vane og at de glemmer det.

Informasjon i bussen er derfor avgjørende, og Statens vegvesen utstyrer nå busser over hele landet med informasjonsmateriell.

I en undersøkelser utført av Opinion i april 2016, kommer det fram at 48 % i svært stor grad bruker bilbelte i buss der det er montert belte. Til sammenligning er det nesten 100 % som oppgir at de bruker belte i personbil.

I undersøkelsen har 7 av 10 spurte svart at gebyret vil få dem til å feste beltet.

Ikke belte i alle busser

Det finnes forskjellige busstyper, og ikke alle har krav til belte. Det gjelder busser med ståplasser, og som er ment for lavere hastigheter og med hyppige av- og påstigninger. Dette regelverket er likt i hele Europa.

Men ekspressbusser, helseekspresser og lignende skal ha belter.

Det er påbudt å bruke setebelte i alle kjøretøy der det er montert.

Les mer om hva loven sier om beltebruk her