Hopp til innhold

Du kan slippe skyhøy strømregning

Ved å inngå langsiktige fastprisavtaler utenfor Midt-Norge kan du slippe høye strømregninger når kraftkrisa slår inn.

Transformator
Foto: Berit Keilen / Scanpix

John Arne Kjesbu ved Steinkjer Mekaniske er i gang med den samme vurderinga som mange i det trønderske næringslivet gjør om dagen; bør de binde seg til en mangeårig fatsprisavtale for å slippe unna trusselen om en altfor høy strømregning?

- Vi vet ikke hvordan strømprisen blir, men den kan kanskje fordoble seg, sier Kjesbu.

Smutthull

Det er ikke bare næringslivet som får svi hvis kraftkrisa slår inn om to år. Statnett har varslet at Midt.-Norge kan bli et eget prisområde og få en strømpris som vi neppe tidligere har opplevd.

Men det fins alstå muligheter for å slippe unna, iallefall den første delen av kraftkrisa.

- Jeg ville ha satsa på en langsiktig avtale, gjerne for tre år, sier Ola Skarholdt, direktør i Lier e-verk.

Forutsigbart

Inngår du en slik avtale til sommeren vet du hvor stor strømregninga blir fram til sommeren 2009, ett år etter at den varsla kraftkrisa har slått inn.

Ingen av de store kraftprodusentene i Trøndelag har i dag tilbud om langsiktige fastprisavtaler, men utenfor Midt-Norge er det flere selskaper som fortsatt tilbyr slike avtaler over tre år.

- Vi vil gjerne ha nye kunder og det hadde vært hyggelig med flere fra Trøndelag, sier Skarholdt.

Olav Nyhus i Forbrukrådet tror slike avtaler kan være en god løsning for dem som ikke har råd til å betale for dyrere strøm.

- Dette kan være en sikring mot høye strømregninger, men ikke nødvendigvis en forsikring med tanke på forsyning, sier Olav Nyhus.

Fortsatt er det usikkert om det blir kraftkrise, men hvis den kommer så forsikrer både Statnett og NVE at fastprisavtalene står ved lag selv Midt-Norge blir et eget prisområde.