NRK Meny
Normal

Drømmer om universitets- og høyskolegigant

Narvik er ute av planene for den store universitets- og høyskolefusjonen. I ettermiddag vil styret i NTNU avgjøre om hvem de ønsker å slå seg sammen med. Blir fusjon vedtatt, vil Norge få sin første fusjonsgigant med flere høyskoler.

Gløshaugen

Gløshaugen i Trondheim blir hovedsetet hvis fusjonen går i orden.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kl. 15 onsdag ettermiddag møtes styret i NTNU for å fatte den viktige beslutningen.

Det er høyskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag som ønsker å slå seg sammen med NTNU. Fra før hadde også høyskolen i Narvik et sterkt ønske å være med i fusjonen, men dette skal ikke være med i forslaget fra rektor Gunnar Bovim. NTNU har også sagt fra et Høgskolen i Nord-Trøndelag ikke er interessant for NTNU.

Før møtet i dag har rektor Gunnar Bovim redegjort for situasjonen foran 150 personer som er på ledersamling i NTNU i forbindelse med fusjonen.

– Jeg har anbefalt styret for å gå for en eller annen fusjonsmodell, forteller Bovim rett før han går på talerstolen.

Bovim understreker at NTNU også vil leve godt for seg selv, men det er et sterkt ønske om at fusjonen går i orden. Det er tre modeller som er skissert som løsninger for NTNU.

Valget står mellom følgende modeller.

  1. NTNU fortsetter som før.
  2. Fusjon mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).
  3. Fusjon mellom NTNU, HiST, Gjøvik og Ålesund – alle høyskoler som satser på teknologi.

Med en fusjon vil NTNU i Trondheim bli hovedsetet for den nye universitets- og høyskolegiganten.

Torbjørn Røe Isaksen

Det er kunnskapsministeren som ønsker at høyskoler og universiteter i Norge skal se på en eventuell fusjon. Onsdag ettermiddag kommer svaret fra NTNU sitt styre hva de ønsker.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er kunnskapsministerens ønske at flere høyskoler og universiteter skal se på muligheten om å slå seg sammen.

– Kunnskapsministeren ønsker dette fordi det er for mange sårbare miljøer, og generelt er ikke nivået i høyere utdanning og forskning så høyt som Norge kunne ønske seg. Det oppdraget er jeg faktisk enig i, det er fornuftig at sektoren ser på dette, fortalte NTNUs rektor Gunnar Bovim til NRK den 7. januar i år.

Da var de aktuelle institusjonene samlet i Trondheim for å bli bedre kjent og se på mulighetene for en fusjon. Samtlige rektorer som NRK snakket med på seminaret var innstilt på fusjon med NTNU, og mente da at en fusjon ville bli en vinn-vinn situasjon for alle.

Bovim regner med at styret har fattet et vedtak i løpet av onsdag ettermiddag.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25