Aktor i overgrepssak: – Guttene lyver ikke

– Dette er ikke gutter som ønsker å skade tiltalte ved å lyve, sa aktor Bjørn Kristian Soknes til juryen i Frostating lagmannsrett. Tiltaltes forsvarer mener derimot at avhørene ikke beviser godt nok at han onanerte stesønnene sine.

Bjørn Kristian Soknes

Aktor i saken er førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Geir Wennberg

Den 46 år gamle mannen ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til fem års fengsel for blant annet seksuell omgang med barn under 14 år. 4000 bilder og 174 filmer av barn i seksuelle situasjoner ble beslaglagt hos mannen fra Trondheim.

Han nekter for at interessen hans for unge gutters utvikling er seksuelt motivert. I ankesaken står han også tiltalt for å ha tatt 18 bilder av kjønnsorganene til sin egen sønn da han var to år gammel.

Mannen har forklart at han ville sjekke at sønnen utviklet seg normalt.

LES: – Det var seksualundervisning

Bestilte filmer med filippinske og indiske gutter

Da saken var oppe i Sør-Trøndelag tingrett i april, erkjente tiltalte blant annet å ha betalt en indisk mann for å finne gutter og filme de mens de onanerte.

Tiltalte og inderen kommuniserte på chatteprogram, og i samtalen spør inderen hvordan han skal skaffe guttene:

– Why couldn't you just get any kid from the slum (hvorfor kan du ikke få fatt i en unge fra slummen)? svarer tiltalte.

Filmene av tre indiske gutter ble også vist i lagmannsretten onsdag. Det samme ble filmen av en mindreårig gutt som var i familie med samboeren til tiltalte. Aktor vil vise hvordan tiltalte opptrådte og handlet mot andre gutter enn sine stesønner.

Trondheim Tinghus
Foto: Kjartan Ovesen / Nrk

Stesønnene fortalte om overgrep

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, viste i sin skyldprosedyre for juryen onsdag til guttenes forklaringer i såkalte tilrettelagte avhør (tidligere kalt dommeravhør, journ.anm.)

Soknes mener guttene er troverdige og ikke ute etter å skade tiltalte.

– Den eldste av de to brødrene forklarer færre overgrep enn det han faktisk er utsatt for, og da er det grunn til å tro på det han faktisk forteller, sier Soknes.

Forsvarer kritisk til barnas forklaringer

Unni Fries

Forsvarer Unni Fries, sier forklaringene til barna er vage.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Forsvarer Unni Fries mener juryen må svare "nei" på alle de åtte spørsmålene, og at avhørene av stesønnene ikke er gode nok beviser.

– Jeg mener barnas forklaringer er for vage og for usikre. De fyller rett og slett ikke kravene i en straffesak. Problemet er at den som avhørte barna har lagt til grunn en del ting som barna ikke har sagt. Dermed blir avhørene upålitelige, sier hun.

Torsdag skal juryen svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Om juryen svarer ja, er det fagdommerne som skal fastsette straffen.