Hopp til innhold

Dommer siktet i bortføringssak

En lagdommer i Trondheim er siktet for å ha bidratt til falsk forklaring i en barnebortføringsak.

Trondheim Tinghus

Mannen som er siktet for å ha bidratt til falsk forklaring i en barnebortføringssak, jobber i dag som lagdommer i Frostating lagmannsrett.

Foto: Tor Beisvåg

I 2002 ble to gutter plukket opp av en bil langs en vei på Sunnmøre. I bilen satt advokaten som bistod faren deres i en barnefordelingssak.

I dag er mannen lagdommer i Frostating lagmannsrett i Trondheim.

Den tidligere advokaten kjørte guttene til en bussholdeplass, hvor de videre tok bussen til faren sin.

Etterforsket for bortføring

Lagdommeren har i lengre tid vært etterforsket for å ha deltatt i bortføringen av barna, og for å ha forklart seg usant til politiet og retten, skriver Dagens Næringsliv.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen skriver i påtaleavgjørelsen at den tidligere advokaten og faren til guttene har brutt straffelovens bestemmelser om barnebortføring.

Likevel blir ikke lagdommeren tiltalt for dette, ettersom førstestatsadvokaten mener disse forholdene er foreldet. Det er bistandsadvokaten til guttene uenig i, og har påklaget henleggelsen.

Mannen er fortsatt siktet for å ha bidratt til at faren til guttene forklarte seg usant i retten. Grunnen er at dette forholdet har lenger foreldelsestid enn de andre forholdene.

Mener han handlet rett

Lagdommeren innrømmer at han plukket opp guttene på veien den kvelden, men mener han ikke har gjort noe galt.

Ifølge han ble han oppringt av faren og bedt om å se etter guttene som hadde rømt fra moren.

Han var tilfeldigvis på vei hjem fra hytta, og oppdaget guttene gående langs veien.

– Det ville være uansvarlig av meg å etterlate guttene på den øde og mørke veien de befant seg. At dette skulle være barnebortføring, var og er, utenkelig for meg. Jeg forholder meg til at statsadvokaten har tatt stilling til at jeg ikke har begått noen overtredelse, sier mannen til Dagens Næringsliv.

I dag har begge guttene flyttet tilbake til moren sin. De mener at rømmingen var organisert av faren og advokaten hans.

Kan miste jobben

Førstelagmann Aage Rundberget i Frostating lagmannsrett sier saken kan få svært alvorlige konsekvenser for dommeren.

– Om det tas ut en tiltale mot en dommer for et grovt lovbrudd, som antydet, så vil det være vanskelig å ha ham i tjeneste. Det gjelder uansett om lovbruddet skjedde før han ble dommer, eller etter, sier Rundberget.