Hopp til innhold

Den vidunderlige våren

Nå slipper vinterens skygger taket her på den nordlige halvkule, og de livgivende solstrålene setter i gang prosesser hos fugler, dyr og mennesker.

Tjeld

Alle kjenner tjelden, i sin svarte og hvite smoking, røde nebb og føtter.

Foto: Kjartan Trana / NRK

En dag sitter tjelden der, ytterst i havgapet. Nå har den trukket inn til fjordene, hvor den har selskap av storspoven, vipa, stæren og grågåsa.

Is og snø smelter, jorda blir mettet med fukt. Egg klekkes og insekter myldrer fram. Mikroskopiske endringer gir denne fantastiske forandringen i alt som lever.

– Våren er like spennende hvert år. Når og hvordan den bryter frem er ulikt fra år til år, sier biolog Per Gustav Thingstad ved NTNU.

Leik, spill og kakling

Innerst i fjorden driver ærfuglen sin parringslek. Selv inne i landet, der snøen ennå ligger metertykk, kjennes forandringen. På spillplassene er orrfuglen og tiuren allerede på plass.

Også kongeørna gjør mye mer ut av seg på denne tida av året. Er du så heldig å få nærkontakt med to på en gang, kan du høre dem kakle til hverandre som et gammelt ektepar.

For biolog og direktør i Statens naturoppsyn Reidar Andersen handler det mye om å kjenne igjen lyder i naturen som du forbinder med våren.

– For to uker siden sto jeg helt vest i Trøndelag, på Nordøyan i Vikna, da storspoven kom. Lyden av storspove glemmer du ikke, og det var helt spesielt å være der akkurat den dagen den kom.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

SE VIDEO: Vår i trøndersk natur.

– Damer blir mer våryre enn menn

Blomstene trenger seg opp gjennom snøen, fuglene begynner å synge, løvet spretter. Men det skjer mye interessant også med oss mennesker når det våres

– Vi trenger mindre søvn og våkner lettere. Og det er lyset som er utslagsgivende, ikke temperaturen. Vi har hatt en kald vår, men lyset er i seg selv nok til å gi vårfornemmelser, sier Andersen.

Han viser til undersøkelser fra Folkehelseinstituttet, som viser at det er stor forskjell på hvordan lyset virker på kvinner og menn.

– Damer blir faktisk mer våryre enn menn. Det hadde vi kanskje ikke trodd, ler han.

Ærfugl

Vårkåte ærfugl på Straumen i Inderøy.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Kartlegger våren

For Per Gustav Thingstad, biolog og forsker ved NTNU Vitenskapsmuseet, er våren en travel og spennende tid.

– Det er mye mer hektisk i den norske naturen når vi nærmer oss april og mai. Det er nå grunnlaget legges for årets produksjon, og det er dette vi er ute og kartlegger, sier han.

Men selv om årstidene er et evig kretsløp, er ikke alle forsomre like.

– I år er det for eksempel mye tele i jorda, noe som gjør det vanskeligere for fuglene å finne næring. Sen snøsmelting får også følger for dyre- og fuglelivet.

Lukta av vårskog og myr gir biologen den ultimate vårstemningen.

– En tidlig vårmorgen i skogen når fuglekoret setter i gang er også stort å oppleve, sier Thingstad.

Kongeørn

En kongeørn viser seg i all sin prakt.

Foto: Kjartan Trana / NRK