Hopp til innhold

To brødre omkom i flystyrten i Meråker

MERÅKER (NRK): Brødrene Espen Andreas Holdnes Hoff og Stig Harald Hoff døde etter å ha styrtet med et småfly i Meråker. Torsdag ettermiddag ble flyet fraktet ut av skogen.

flystyrt meråker

De to omkomne etter flystyrten skal onsdag ettermiddag ha øvd på landinger på flystripa ved Øian gård. Politiet ønsker å komme i kontakt med folk som kan ha informasjon i saken.

Politiet har frigitt navnene på de omkomne i flystyrten i Meråker. De to omkomne er brødre, Espen Andreas Holdnes Hoff, 54 år gammel, bosatt i Trondheim, og Stig Harald Hoff, 59 år gammel, bosatt i Ørland. Begge etterlater seg familie og barn.

To brødre omkom i flystyrten i Meråker

OMKOM: Stig Harald Hoff (t.v.) og Espen Andreas Holdnes Hoff (t.h.) døde i flystyrten i Meråker.

Foto: PRIVAT

Lensmann i Stjørdal, Kjetil Ravlo, forteller til NRK at det trolig var Espen Andreas Holdnes Hoff som var pilot på flyet.

Han skal ha vært en meget erfaren flyver, med bakgrunn som flykaptein i Widerøe. Det opplyser Tor Andre Weiseth, leder i Værnes Flyklubb, hvor også Espen Andreas Holdnes Hoff var medlem. Ifølge Weiseth var Holdnes Hoff eieren av flyet som styrtet.

– De fleste i klubben har flyving som hobby, men Espen var yrkespilot. Vi har ingen å miste i flyklubbmiljøet, sier Weiseth til NRK.

Utløste nødsignal

Leteaksjonen i Meråker i Trøndelag ble satt i gang etter at et småfly av typen Vans Aircraft RV-6 utløste nødsignal onsdag ettermiddag. Halvannen time senere ble flyet funnet i et skogholt en snau kilometer fra Øian flyplass sørøst for Meråker sentrum i Trøndelag.

De to om bord ble raskt konstatert omkomne. Torsdag ettermiddag var de fortsatt ikke hentet ut av flyvraket, som lå opp ned i den tette skogen.

Politiet har ventet med å hente dem ut av hensyn til de krimtekniske undersøkelsene, og fordi det var svært vanskelig å få dem ut.

Vraket ble fraktet med helikopter ut av skogen og til en nærliggende skogsvei. Like før klokken 15.30 – nesten et døgn etter styrten – ble de omkomne hentet ut av vraket

Begravelsesbiler har fraktet dem til St. Olavs hospital, hvor de skal obduseres fredag.

helikopter flystyrt

MÅTTE LØFTES UT: Flyvraket ble torsdag ettermiddag heises ut av skogen med helikopter. De omkomne er sendt til St. Olav for obduksjon.

Foto: Morten Andersen / NRK

Vans Aircraft RV-6 er en flytype med én motor og plass til to personer.

Vil snakke med folk som har informasjon

Tre krimteknikere var i gang med arbeid på stedet torsdag morgen. Ut på dagen kom tre ansatte fra Havarikommisjonen.

Flyet, som har omfattende skader, skal fraktes til Kjeller i Akershus, hvor Havarikommisjonen skal fortsette undersøkelsene sine.

– Politiet vil fortsette sin oppfølging av pårørende i denne tragiske hendelsen, samt fullføre etterforskningen for å finne årsak til ulykken. Det er viktig å avklare dette for pårørende og å sette inn eventuelle tiltak som kan forebygge nye alvorlige hendelser, opplyser politiet.

I forbindelse med etterforskningen ønsker politiet kontakt med folk som kan ha informasjon med betydning for saken. Har du det, ber politiet deg ringe 02800.

Flystyrt meråker ulykkesstedet

ETTERFORSKER: Politiet og Havarikommisjonen har gjort undersøkelser på ulykkesstedet torsdag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Skal ha øvd på landinger

Eirik Øian eier småflyplassen i Meråker. Værnes flyklubb har avtale om å bruke den 600 meter lange gress-stripa.

Ifølge Øian skal brødrene ha øvd på landinger onsdag ettermiddag, før de utløste nødsignalet.

Småflyet ble funnet i skogen i Meråker etter sporing av telefonene og nødpeilesenderen.

Da Øian hørte om ulykken onsdag ettermiddag, hastet han hjem fra jobb. Han håpet i det lengste at flyet ville bli funnet med de to om bord i live.

– Det er fryktelig ubehagelig og tragisk hele greia. Det er uvirkelig. Dette er folk fra Værnes flyklubb, og jeg vet godt hvem de er, sier Øian.

Han er selv medlem av flyklubben, og i gang med å ta flysertifikat der.

Nabo kjente parafinlukt

NRK har vært i kontakt med dem som bor nærmest ulykkesstedet.

En av naboene kjente parafinlukt onsdag ettermiddag, uten å tenke videre over det. Hun hørte ikke smell.

En annen nabo var hjemme på tidspunktet flyet styrtet. Han stusser over at ikke hørte motorlyd eller smell i forbindelse med styrten, da han bor bare et par hundre meter unna ulykkesstedet.

flystripa meråker, øian

LIKE VED: Før flystyrten onsdag ettermiddag, skal de to om bord ha øvd på landinger på flystripen i Meråker.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Flymiljøet er sterkt berørt

– Det første som gikk gjennom hodet mitt da jeg hørte om nødsignalet, var om vi kunne bidra i letearbeidet. Deretter gikk tankene til dem i flyet og deres familier, sier Tor André Weiseth.

Han er leder i Værnes flyklubb, hvor de to omkomne var tilknyttet. Onsdag kveld åpnet de lokalene sine og inviterte medlemmene for en prat og en kopp kaffe.

– Det ble en fin samling. Det verste i en slik situasjon, er å sitte alene og spekulere. Miljøet er såpass lite. Vi alle har tilknytning til hverandre. Nå skal vi ta vare på og støtte hverandre, slik vi gjorde i går. Det varmet.

Klubbleder Weiseth vil understreke at alle i flyklubben tar sikkerhet på største alvor:

– Sikkerhet er alltid i høysetet når en har en slik hobby.

Det er blant annet strenge krav til flyverutdanning. Alle må gjennomføre medisinske tester og avlegge praktiske og teoretiske prøver.

– Ikke alle klarer å gjennomføre prøvene – de er veldig tøffe, forklarer Weiseth.

I tillegg må de holde flysertifikatet oppdatert ved jevnlig flyving.

Flyet styrtet i skogen sørøst for Meråker sentrum i Trøndelag.