Hopp til innhold

DAB-salget eksploderer

– Det har vært helt vanvittig her de siste dagene. Alle vil kjøpe seg DAB-radio, sier ekspeditør Tore Eiken ved Coop Obs! Lade i Trondheim.

DAB-salg Obs! City Lade Trondheim

Tore Eiken foran og Gunnar Haarberg ved Obs! City Lade i Trondheim har travle dager med å hjelpe kunder som vil kjøpe seg DAB-radio for å kunne høre NRK P1+. Men verken John Dalseng eller Anna Myhre finner det de er på jakt etter.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

For ikke før var NRK P1+ gått på lufta så stormet kundene til for å skaffe seg DAB-radioer.

– Folk sier de vil ha seg en DAB-radio slik at de kan høre den nye radiokanalen til NRK, fortsetter Eiken.

Les mer: Dette er NRK P1+ – Norges nye radiokanal

Har tredoblet salget

Samme tendens merker Hans Christian eller HC Andersen. Tidligere NRK-profil som nå driver radiosalg på heltid, både med egen nettbutikk og som leverandør til butikker landet over.

– Nå løsner det. Salgskurvene går rett i taket. Jeg har tredoblet salget i forhold til i fjor, melder HC.

Elektronikkbransjen som måler salget på landsbasis melder om 59 prosents økning i salget i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Men deres tall er det litt treghet i.

Eiken ved Obs! Lade sier det er den siste uka eksplosjonen i salget har skjedd for deres del.

– Vi merket pågangen så å si samtidig som NRK P1+ gikk på lufta. Fra og med onsdag i forrige uke har vi hatt en voldsom pågang.

Bestiller flere

Han sier de helt sikkert alene kunne solgt mange hundre DAB-radioer om de hadde hatt nok.

– Vi var ikke forberedt på en slik pågang på noen måte. Rett nok hadde vi DAB-radio som medlemstilbud i forrige uke, men hadde tatt alt, altfor lite i. De radioene var borte på et blunk, forteller han.

Nå jobber de på harde livet for å skaffe flere radioer.

– Vi har fortsatt dyre modeller og DAB-radioer som samtidig har nettradio. Det folk flest vil ha er enkle modeller som ikke er så dyre. Vi har klart å skaffe oss en del eksemplarer av et par alternativer til den vi hadde på salg i forrige uke. Men også de går forferdelig fort unna, sier Tore Eiken.

Også i Innlandet er tendensen lik, hør radioreportasje under. Reporter: Stein S. Eide:

Reporter: Stein S. Eide

Kjøp julegave-radioen nå

HC Andersen råder alle som vil kjøpe DAB-radio til svigermor til jul om å kjøpe nå.

– Det var jo tomt for DAB-radioer før jul i fjor også, selv om jeg tror kjedene og butikkene har forberedt seg bedre i år tror jeg det blir knapphet i år også, spår HC.

Etter mange tunge år som selger av digitalradioer, er han sikker på at nå har det skjedd noe og at salget virkelig løsner.

– Det er helt fantastisk det som skjer nå. Før slet vi med å få noen til å selge radioene våre. Nå søker butikkene om å bli forhandlere, forteller han.

Kamp om radioene begynner det også å bli ved fabrikkene i Kina. Flere og flere land tar i bruk DAB-teknologien og vil ha radioer.

Vanskeligere å få bestille fra fabrikkene

– Inntil nylig har det stort sett vært i Norge, Danmark og Storbritannia det har blitt solgt DAB-radioer. Nå kommer både Australia, Østerrike og ikke minst Tyskland for fullt. Det merker jeg godt når jeg skal bestille flere radioer, sier HC.

På Obs! Lade går Anna Myhre tomhendt ut av butikken. Hun var på jakt etter en enkel DAB-radio og venter heller litt enn å kjøpe seg en dyr radio med nettradio og funksjoner hun føler hun ikke trenger.

Den korte stunden vi er i butikken er det en jevn strøm av kunder som blir møtt med et "Nei, dessverre. Vi håper å få inn igjen." av selger Tore Eiken.

– Jeg vil jo så gjerne høre den nye radiokanalen, sier Anna Myhre.

Også elektronikkjeden Elkjøp opplever store byks i omsetningen av DAB-radioer.

– Det er ingen tvil om at vi har opplevd en P1+-effekt i salget vårt, onsdag og torsdag forrige uke solgte vi omtrent dobbelt så mange radioer som på en vanlig dag, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp, Line Oddekalv.

Sammenlignet med tilsvarende uke i fjor har kjeden opplevd en økning på 310 prosent, forteller Oddekalv..

NRK P1+

• NRK P1+ er en heldigital radiokanal. Det betyr at du ikke kan høre radiokanalen via en FM-radio.

• NRK P1+ kan du høre via en digitalradio – en DAB-radio. Alt om digitalradioen finner du på radio.no.

• NRK P1+ kan du høre som nettradio – via NRKs radiospiller – gå til radio.nrk.no.

• NRK P1+ kan du høre via et fjernsynsapparat. Finn radioknappen på din fjernkontroll.