Hopp til innhold

Festival hedret med kulturpris

Bluesfestivalen «Blues in Hell» er tildelt Nord-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris. Det begrunnes blant annet med den store rollen festivalen har fått både nasjonalt og internasjonalt.

Nick Gravenites på Blues in Hell

Festivalen 'Blues in Hell' her med artisten Nick Graventies, er i dag hedret med Nord- Trøndelags fylkeskulturpris.

Foto: Per Ole Hagen

Gunnar Viken

Fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Gunnar Viken, delte i dag ut fylkeskulturprisen til 'Blues in Hell'.

Foto: Håvard Zeiner / NRK
Festivalsjef for Blues in Hell, Kjell Inge Brovoll.

Festivalsjef for 'Blues in Hell', Kjell Inge Brovoll, er glad og ydmyk for prisen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Blues in Hell er en festival som er viktig lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi håper flammen ildsjelene på Hell har tent vil brenne til evig tid, sa fylkesordfører i Nord Trøndelag Gunnar Viken, da han delte ut prisen i dag.

Nord Trøndelag fylkeskommunes kulturpris er en ærespris som går til personer eller organisasjoner. Prisen markerer vinnerens særskilte og fremragende innsats for kulturlivet i Nord-Trøndelag.

Tirsdag gikk årets pris til festivalen «Blues in Hell».

– Jeg er både glad og ydmyk over å bli tildelt en slik hedersbetegnelse. Det må bety at vi har gort en del ting riktig de siste årene, sier festivalsjef Kjell Inge Brovoll.

Prisen er på 30 000 kroner i tillegg til en skulptur av Nils Aas og diplom.

Bluesfestivalen fikk Nord-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris.

Nord-Trøndelag fylkes kulturpris gikk i år til bluesfestivalen Blues in Hell.

Landstrykeren på stasjonen

Fylkeordføreren snakket litt om musikksjangren før han delte ut prisen under fylkestinget.

– Sentrale bilder av bluesen er landstrykeren som kommer skramlende inn på jernbanestasjonen sulten, blakk og sliten, og klimprer noen toner om alt som gikk til Hell.

Viken berømmet Blues in Hell for måten de har ivaretatt den verneverdige stasjonens rolle på.

– Bles in Hell hadde aldri blitt en så stor suksess uten en kjerne av god faglighet og solid lokal forankring. Det er positivt at kulturmiljøet bruker Hell stasjon aktivt som utgangspunkt for å skape ny opplevelse, sier Viken.

Flyplass i festivalområdet

Siden starten i 1992 er det arrangert 22 festivaler med utgangspunkt i Hell. Det gjør festivalen til en av Europas eldste festivaler, i følge fylkesordføreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ray Gelato på Blues in Hell

Ray Gelato var stort trekkplaster under 'Blues in Hell' i 2009.

Foto: Per Ole Hagen

Han trakk også fram hvor viktig det er at festivaldeltakere og artister kan lande midt i festivalområdet når de kommer til Værnes med fly.

–Festivalen har utviklet seg sakte, det er en fordel. Festivalen skaper også opplevelse for alle aldersgrupper, med blant annet "blues in schools" hvor elevene blir kjent med bluesen, sa fylkesordføreren.

– Dette hadde vært umulig uten et frivillig korps som er med å skape et slikt arrangement. Vi har planer om å gjøre «Blues in Hell» til den viktigste fanebærer for blues i Europa, sier Brovoll.