Hopp til innhold

Blødende mann fikk ikke hjelp

Kraftige reaksjoner etter at hverken ambulanse eller politi rykket ut for å hjelpe en skadd mann i Stiftsgårdsparken i Trondheim sentrum.

Elisabeth og Liss Ellen Rohde var øyenvitner til det som skjedde.

Elisabeth og Liss Ellen Rohde var øyenvitner til det som skjedde.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

– Vi gikk gjennom parken, så ser vi en mann som ligger på bakken. Han prøver å kravle seg opp på en benk. Han klarer ikke å stå på beina. Han hadde blod i hodet og i ansiktet og så veldig fortumlet ut, sier Elisabeth Rohde.

Hun var i parken da hun ble øyenvitne til en trist hendelse. En blødende mann i 50 – 60-åra trengte hjelp.

– Han klarte ikke å prate ordentlig, han bare mumlet litt, sier Liss Ellen Rohde.

Opprørt

Begge damene er opprørt etter det de har opplevd. En ting er å se et menneske i særs dårlig forfatning, men det blir ikke lettere når de opplever at hjelpeapparatet ikke stiller opp.

– Først kommer det ei dame og hjelper ham. Vi kommer også til for å få ham opp på benken. Damen ringte etter hjelp og sier til mannen at han får bare sitte. Det kommer hjelp om to minutter, hadde hun fått beskjed om. Så gikk hun, sier Elisabeth.

De to vet ikke om hun ringte politiet eller ambulanse. Men det de med sikkerhet vet er at hjelpen ikke kom.

Ingen kom

– Vi ble igjen for å vente slik at han ikke skulle være alene. Vi ventet i 40 minutter og ingen kom. Så ringte vi politiet. Og de fortalte at de hadde fått flere oppringinger på denne personen, men at vi skulle bare gå. De sa noe om at politikerne i Norge har bestemt at ambulansepersonell har rett til å velge å ikke utsette seg for fare, sier Elisabeth.

Det var Liss Ellen som ringte og hun ville ikke gi seg. Situasjonen var ubehagelig.

– Jeg sier til politiet at det er vanskelig for oss å gå fra en mann som ikke klarer seg selv, sier Liss Ellen, men politiet sa at vi hadde gjort en bra jobb, og de ville at vi bare skulle gå. Det er ikke forbudt å være full i Norge, eller noe slikt, sa politiet.

– Vi viste ikke hva vi skulle gjøre.

Til slutt valgte de å gå.

– Politiet ville ikke høre

– Jeg synes det var utrolig vondt, mannen var ikke truende på noe vis, sier Elisabeth.

– Han fortalte at han hadde vært hos legen samme dag, han sa at han ikke klarte mer. At dette var siste sjanse. Han sa at han måtte på akutten, men politiet ville ikke høre på dette. De sa at vi bare skulle gå.

Det er vondt å gå fra noen som ikke klarer å ta vare på deg selv. Vi skulle gjerne vite hvordan det gikk. Det gnager å ikke vite.

Politiet svarer

Marit Fostervold

Marit Fostervold Johansen sier at politiet vurderte situasjonen slik at de ikke trengte å gripe inn.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK

Sjef ved operasjonssentralen ved politiet i Trondheim, Marit Fostervold Johansen, sier til NRK at politiet hadde vurdert denne personen og situasjonen slik at de ikke trengte å gripe inn.

– Det hadde vært kontakt med helse og AMK-sentralen og politiet om denne personen og vi vurderte det slik. Personen satt på en benk og var ved bevissthet, han hadde vært hos legen tidligere på dagen. Dette var en situasjon som lot seg løse med telefonen, sier hun.

Men de som var til stede mente at han ikke var i stand til å klare seg selv?

Da har vi ulik oppfatning av situasjonen. Den var ikke farlig eller noe ordensmessig problematisk.

Fint at folk hjelper til

Johansen takker de som engasjerte seg med å hjelpe mannen og mener det er riktig at folk gjør det.

– Men dette var en situasjon som vi kunne løse på telefon og politiet må prioritere mellom mange oppgaver til enhver tid. Og det skjer mye på en ettermiddag i Trondheim, sier hun.

Hvordan gikk det med mannen?

– Det kommenterer vi ikke. Vi har streng taushetsplikt når det gjelder personopplysninger, sier Johansen.